Valter
16 °C
31 °C

Hat napig éltek a tengeren a hajótörött gyerekek

2004.07.13. 17:35
Kókusztejen és kagylón élt három ausztrál kisgyerek, miután hajójuk szüleikkel együtt elsüllyedt, de nekik öt nap alatt sikerült elérni egy szigetet a nyílt tengeren. A család Badu szigetéről indult július 6-án egy születésnapi partira, a Csütörtök nevű szigetre amikor a tragédia bekövetkezett. Az apukát, az anyukát és a gyerekek kisöccsét még keresik.
Egy szigeten találták meg azt a három gyermeket kedden, akik hat nappal korábban tűntek el a nyílt tengeren Ausztráliától északra, a Torres Strait szigeteknél, miután gumicsónakjuk - benne szüleikkel és kistestvérükkel - elsüllyedt.

A tíz-, tizenöt éves gyerekek kagylón és kókuszdiótejen éltek öt napon át, mialatt szikláról-sziklára úszva elértek egy szigetet, ahol végül rájuk bukkantak. A gyerekek szüleire és kisöccsükre azonban még mindig nem találtak rá az ausztrál hatóságok.

Születésnapra mentek

A család Badu szigetéről indult július 6-án egy születésnapi partira, a Csütörtök nevű szigetre, ahová az út nem tart tovább néhány óránál. A csónak motorja útközben elromlott, a család pedig beborult a vízbe, számoltak be a történtekről a túlélők.

A tíz és tizenöt éves lánynak és tizenegy éves öccsüknek apjuk mondta, hogy kezdjenek el úszni egy kis sziget felé, amíg ők a legkisebb gyerekkel maradnak.

Egy ideig még látták őket

A gyerekek ezután a tengerből kiálló kisebb sziklák felé vették az irányt. A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be a sajtónak.

"Amikor elindultak, még hátrapillantva látták egy ideig a szüleiket, de utána már nem" - számolt be az AFP-nek Wendy Phineasa, aki elmondta, a gyerekek pénteken kezdtek el úszni, míg hétfőre utolsó erejükkel elértek egy kis szigetet.

"Kedden aztán észrevették, hogy a nagybátyjuk motorcsónakkal közeledik a szigethez, és tiszta erőből integetni és kiabálni kezdtek, hogy észrevegye őket. Annyira le voltak már gyengülve, hogy odarohantak hozzá, és csak sírtak" - mesélte a nagynéni.

Az ausztrál hatóságok tovább keresik a férfit, feleségét és a negyedik gyermeket. A szóvivő elmondása szerint még abban bíznak, hogy ők is - a gyerekekhez hasonlóan - egy sziklán vagy egy szigeten kötöttek ki.