Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Álbombát találtak az ELTE-n

2004.07.14. 11:58
Időzített bombát imitáló szerkezetre bukkantak az Eötvös Lóránd egyetem egyik Múzeum körúti épületében. A rendőrség szerint a mostani álbomba nem hasonlított a Duna Plázánál nemrégiben talált csőbomba-imitációra.
Bombát imitáló, ártalmatlan szerkezetre bukkantak az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarának főépületében szerdán reggel Budapesten. A rendőrség közveszéllyel való fenyegetés gyanújával indított vizsgálatot - mondta az Indexnek Bartha László százados, a BRFK szóvivője.

Óra gyurmával

A Múzeum körúti épület második emeleti vécéjében reggel kilenc órakor bukkant rá az egyik vécében elhelyezett gyanús csomagra egy takarítónő, aki értesítette a rendőrséget. A kiérkező rendőrök kiürítették az épületet, amiben a vizsgaidőszak utáni héten már csak az egyetem alkalmazottai tartózkodtak.

A tűzszerészek a szerkezetről megállapították, hogy az csak egy bombaimitáció, óraszerkezet ugyan volt rajta, de semmiféle robbanóanyagra nem bukkantak a szakértők. Megállapították azt is, hogy a szerkezet nem hasonlított a Duna Plazánál valamivel több mint egy hete talált álcsőbombára, annál lényegesen komolytalanabb szerkezet volt: óra némi gyurmával.

Nem tudnak előzményről

A szóvivő kérdésünkre nem tudta megmondani, korábban volt e hasonló fenyegetés az egyetemen, vagy volt-e valami előzménye az álbombás fenyegetésnek. A rendőrség közveszéllyel való fenyegetés gyanúja miatt indított vizsgálatot.

A rendőrök az alkalmazottakat másfél órára kitessékelték az épületből, amíg átvizsgálták a bölcsészkar "A" épületének egészét, tudtuk meg a dékáni hivataltól, ahol kérdésünkre elmondták, az utóbbi időben nem volt bombariadó az épületben.

Két hete szombaton találtak a járókelők egy csőbombát imitáló szerkezetre a Duna Pláza melletti sarkon egy padon. Bár robbanóanyagot nem tartalmazott az álbomba, működőképes áramkört helyeztek rá. A helyszínen lezárták a gépkocsiforgalmat, a metró nem állt meg, és kivonult a rendőrség vezetése, valamint Lamperth Mónika belügyminiszter is.

A rendőrség szóvivője akkor elmondta, a cselekménytől függetlenül nem nőtt a terrorveszély Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?