Jusztina
3 °C
16 °C

Álbombát találtak az ELTE-n

2004.07.14. 11:58
Időzített bombát imitáló szerkezetre bukkantak az Eötvös Lóránd egyetem egyik Múzeum körúti épületében. A rendőrség szerint a mostani álbomba nem hasonlított a Duna Plázánál nemrégiben talált csőbomba-imitációra.
Bombát imitáló, ártalmatlan szerkezetre bukkantak az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarának főépületében szerdán reggel Budapesten. A rendőrség közveszéllyel való fenyegetés gyanújával indított vizsgálatot - mondta az Indexnek Bartha László százados, a BRFK szóvivője.

Óra gyurmával

A Múzeum körúti épület második emeleti vécéjében reggel kilenc órakor bukkant rá az egyik vécében elhelyezett gyanús csomagra egy takarítónő, aki értesítette a rendőrséget. A kiérkező rendőrök kiürítették az épületet, amiben a vizsgaidőszak utáni héten már csak az egyetem alkalmazottai tartózkodtak.

A tűzszerészek a szerkezetről megállapították, hogy az csak egy bombaimitáció, óraszerkezet ugyan volt rajta, de semmiféle robbanóanyagra nem bukkantak a szakértők. Megállapították azt is, hogy a szerkezet nem hasonlított a Duna Plazánál valamivel több mint egy hete talált álcsőbombára, annál lényegesen komolytalanabb szerkezet volt: óra némi gyurmával.

Nem tudnak előzményről

A szóvivő kérdésünkre nem tudta megmondani, korábban volt e hasonló fenyegetés az egyetemen, vagy volt-e valami előzménye az álbombás fenyegetésnek. A rendőrség közveszéllyel való fenyegetés gyanúja miatt indított vizsgálatot.

A rendőrök az alkalmazottakat másfél órára kitessékelték az épületből, amíg átvizsgálták a bölcsészkar "A" épületének egészét, tudtuk meg a dékáni hivataltól, ahol kérdésünkre elmondták, az utóbbi időben nem volt bombariadó az épületben.

Két hete szombaton találtak a járókelők egy csőbombát imitáló szerkezetre a Duna Pláza melletti sarkon egy padon. Bár robbanóanyagot nem tartalmazott az álbomba, működőképes áramkört helyeztek rá. A helyszínen lezárták a gépkocsiforgalmat, a metró nem állt meg, és kivonult a rendőrség vezetése, valamint Lamperth Mónika belügyminiszter is.

A rendőrség szóvivője akkor elmondta, a cselekménytől függetlenül nem nőtt a terrorveszély Magyarországon.