Bernadett
-2 °C
4 °C

Nyolc halott a romániai áradásokban

2005.07.14. 16:04
Tízezer embert kellett kitelepíteni Románia 482 víz alá került településéből. Moldva egyik részét csak repülőn lehet elérni, de áradások pusztítanak Olténiában, a havasalföldi, moldvai és erdélyi megyékben. Eddig nyolc embert meghalt, ötöt még keresnek.

Katasztrófális árvizek pusztítanak Romániában. Az ország területének fele víz alá került az özönvízszerű esőzések miatt, amelyek eddig nyolc halálos áldozatot követeltek; további öt személy eltűnt.

A katasztrófaméretű esőzések súlyos károkat okoztak az ország 42 megyéjéből 32-ben. Víz alá került 482 város, község és falu, az ár megrongált vagy elsodort több mint 11 ezer lakást és lakóházat, 15 ezer gazdasági épületet, víz pusztította el a termést több mint 53 ezer hektáron, az árból kimentett vagy az elöntött helységekből kitelepített személyek száma megközelíti a tízezret, közölte csütörtökön a román kormány.

Csütörtöktől a román hadsereg egész állományát és szállítási kapcitását az árral küzdő hatóságok rendelkezésére bocsátották. A halálos áldozatok száma a korábban közölt ötről nyolcra emelkedett, miután kiderült, hogy három ember belefulladt a húszszorosára duzzadt Szeret folyóba.

A hegyvidéki patakokon és folyókon lezúduló árhullám hidak százait sodorta el, gáz- és villanyvezetékeket döntött le, országutakat és vasúti töltéseket sodort el országszerte, de különösen Dél-Moldva és Olténia területén.

Csak légi úton közelíthető meg Moldva

Moldvát kettészakította az árvíz: a térség északi és déli megyéi között megszűnt - a légi utat leszámítva - minden fajta közlekedés, Bukarest és Moldva között a hadsereg légihidat létesített, hogy eljuttathassák a legsürgősebb és legfontosabb élelmet, ivóvizet és gyógyszereket a rászorultaknak.

Az órák alatt folyammá dagadt moldvai Szeret folyón egy helyen át kellett vágni a gátat, hogy elejét vegyék egy egész térséget fenyegető katasztrófának. Ennek ellenére volt olyan hely, ahol a megáradt, tomboló folyammá duzzadt Szeret áttörte a gátat és ezreket szigetelt el a külvilágtól.

A károk felmérése majd csak a bajba jutottak kimentése és biztonságba helyezése, az ár levonulása után kezdődhet el, közölték a román kormány illetékesei. De az máris bizonyos, hogy az egy-másfél hónappal ezelőtti bánsági árvíznél is súlyosabb moldvai árvíz sokmillió eurós kárt okozott Romániában.

Román meteorológusok kimutatásai szerint július 7. és 13. között 12 olténiai, havasalföldi, moldvai és erdélyi megyében négyzetméterenként 224 és 170 liter közötti csapadék hullott, s a legsúlyosabban érintett dél-moldvai megyékben, de a Székelyföldön is még mindig szakad az eső.