Géza
-12 °C
-4 °C

A sátorozó fejébe harapott a medve

2003.07.16. 14:46
Old Shatterhand grizzlis kalandjához hasonló medvetámadásban volt része öt fiatalnak a Colorado állambeli Rocky Mountain nemzeti parkban a hétvégén, számolt be a Denver Post.
Karl May hősét álmában lepte meg a medve, méteres darabot hasított ki oldalából, ám a bivalyerős vadnyugati kalandor végül egy késsel legyőzte a grizzlit. Ehhez képest az alábbi történet semmi, de mégis: huszonkét éve nem volt medvetámadás az Államoknak ezen a területén.

Óvatosak voltak

Patrick Finan négy társával indult táborozni, és elmondásuk szerint megtettek minden óvintézkedést, sátraikban nem tartottak élelmiszert. Minden ehető holmit, így a szemetet és az evőeszközt is, a sátortól messzebb két fa közé függesztették fel.

Vasárnap kora reggel minden elővigyázatosság ellenére mégiscsak megjelent egy éhes fekete medve, és rátámadt a táborozókra.

Kiharapott egy falatot a fejemből

Elsőként Finan sátorát szaggatta meg, majd benyúlva homlokánál megragadva kirántotta a sátorból, és enni kezdte. "Elgyengültem, miután a medve kiharapott egy falatot a fejemből. Fájt, de sokáig azt sem tudtam mi történik. Nagyon véreztem és üvöltözni kezdtem, hogy 'Medve, medve!'"

A kiabálás valószínűleg kizökkentette a medvét, ezért egy másik sátrat kezdett el megbontani. Tim Schuett arra ébredt, hogy őt is cibálni kezdte a medve, annyi ideje volt, hogy félreguroljon. "Sok sérülést szereztem, a medve kétszer rám ütött, a karmával szaggatott. Meghallhattam volna." - nyilatkozta a lapnak Schuett.

A medve végül megijedt

A medve végül a kiáltozástól ijedten rohant be a sűrűbe, a két sérülthez társaik hívták a parkőrséget, akik kevesebb, mint egy óra alatt a helyszínen voltak, és ellátták a medve két áldozatát.

Finan homlokát húsz öltéssel varrták össze, társának harminc kapocsra volt szüksége, hogy egybe maradjon a feje.

Az ember az oka

Szakértők szerint az a baj, hogy a medvék élőhelyét egyre inkább igénybe vevő emberek rászoktatják a medvéket a könnyű táplálékszerzésre, így azok gátlástalanul vadásznak a piknikezők elemózsiájára, így nem csoda, ha némelyikük nem igazán udvarias.

Az utóbbi két évben csak két medvét kellett kitelepíteni azért, mert veszélyt jelentettek az emberekre. Ilyen eset azonban ritkán fordul elő a nemzeti parkban, legutóbb 1971-ben történt hasonló, akkor a turista vesztette el a küzdelmet.

Humánusan ölik meg

Ezt a mostanit minden bizonnyal a medve fogja, mivel a vadőrök legnagyobb sajnálkozására, a megvadult állatot el kell altatatni. Az állat megfogásához használt csapda humánus, az állat sértetlenül esik majd fogságba, közölte a vadőr.