Ágnes
-1 °C
2 °C

Kun Béla szobra Texasban

2003.07.17. 12:17
A budapesti szoborpark texasi riválisához került Kun Béla mellszobra. A két dallasi által működtetett magángyűjtemény inkább Kádárt vagy Rákosit szeretett volna, de róluk nem volt már nívósabb, eladható alkotás, ezért Kun Béla mellett döntöttek.
A történet előzménye, hogy két dallasi ingatlan-befektető: Harlan R. Crow és Tie Sosnowski a huszadik század híres-hírhedt politikai személyiségeinek, köztük kommunista politikusoknak, népvezéreknek, diktátoroknak a szobrait gyűjti. Magyarországról Kun Béláét szerezték meg a gyűjtemény részére.

Kádárékat akarták

Mao és Sztálin Dallasban
A Tanácsköztársaság hajdani népbiztosának portréja nem akármilyen társaságba került: Crow dallasi kertjében Lenin, Sztalin, Ceausescu, Klement Gottwald, Mao Ce Tung és Göring, Mussolini, Gavrilo Princip szobra jelenti a szomszédokat.

Az amerikai gyűjtő valójában Rákosi Mátyás vagy Kádár János szobrát szerette volna Magyarországról megszerezni, de mivel róluk nem tudott művészeti rangú alkotást találni, kénytelen volt beérni a magyar munkásmozgalom egy korábbi, jelentős baloldali személyiségével.

Igaz, nem a legsikerültebbel. Mert azt - egy szoborcsoportba illesztve - Varga Imre, Kossuth-díjas szobrász készítette. Ez az emlékmű - amely már néhány évvel a rendszerváltás előtti felállításakor politikai viták sorát váltotta ki - Budapesten, a Vérmezőn állt, közel a forgalmas Déli pályaudvarhoz.

Kun Bélát sem adják

Amikor a szocialista korszak jelentős személyiségeit, példaképeit ábrázoló szobrokat és a kor ideológiáját jelképező alkotásokat a nagytétényi szoborparkba száműzték, a szoborcsoportot is ott helyezték el. Először még közel sem azzal a céllal, hogy egyszer múzeumi kiállítási tárgyak legyenek, sokkal inkább egyfajta szobortemető céljából, ahol úgyis előbb-utóbb megeszi őket a rozsda.

Varga Imre szoborkompozíciója a szoborpark egyik leglátványosabb darabja. Semmi pénzért nem vásárolható meg, hiszen múzeumi darab. A park gazdája, Réthly Ákos legfeljebb másolat készítését engedélyezné, tudta meg az MTI

Csak egy rosszabb Kun Bélát

A szoborpark főbérlője elmondja azt is, a budapesti Rendőrtiszti Iskola udvarán állt a népbiztos mellszobra, amelyet már régebben beszállítottak hozzájuk. Az amerikai gyűjtők varsói megbízottja ezért a szoborportréért jelentkezett.

"Nem került sor üzleti tárgyalásokra. A jelentéktelennek tűnő mellszobrot, amelyet ismeretlen szobrász készített, elküldtük zsűrizésre a Nemzeti Galériába, ahol megállapították, hogy nincs művészi értéke." Ezután az amerikaiak elszállíttatták a mellszobrot.

Dallas-Budapest

A texasi szoborpark a maga húsz szobrával az egyik legnagyobb riválisa a budapestinek. Az amerikaiak általában pénzért szerzik meg a szobrokat, a néhány száz dolláros ár olykor jóval magasabbra szökik. A szállítás pedig komoly nehézségekbe ütközik, ha például a kelet-európai vagy orosz régióról van szó.

Amikor 1992-ben egy torzó Lenin-szobrot akarták elhozni Örményországból, kénytelen voltak lemondani a bérelt orosz harcihelikopterről, mivel az többszöri próbálkozásra sem tudott felemelkedni. Ezután háromnapos utazás következett Örményországon és Törökországon át, egészen Isztambulig, ahol Lenin hajóra szállhatott.

"Napokon át úgy aludtam, hogy a fél szemem mindig nyitva volt, féltem, hogy lába kél." - nyilatkozta Crow a kalandról egy dallasi magazinnak.