Valér
4 °C
8 °C

A mexikói aranypartra ért az Emily hurrikán

2005.07.18. 12:16
A hétvégén hat emberrel végzett az Emily hurrikán, amely hétfőn hajnalban Mexikó partjaihoz ért. A Yucatan-félszigeten majdnem hatvanezer embert evakuáltak a partokról.

Eddig hat ember halt meg az Emily hurrikán miatt a Karibi-térségben Jamaikában és a Mexikói-öbölben.

Az Emily várható útvonala (Forrás: NHC)

A négyes viharerősségű Emily hétfőn a turistaparadicsomnak számító Yucatan-félszigethez érkező forgószele elérte a 215 kilomtéres óránkénti sebességet is. Maga a vihar 28 kilométeres óránkénti sebességgel halad, szerdán éri el a Mexikói-öböl nyugati részén fekvő partokat. Az Emily nem a legerősebb vihar, tavaly az 5-ös erősségű Iván szedett áldozatokat Jamaikában, majd északabbra Floridánál.

Mentés közben haltak meg

Az Emily miatt a félsziget keleti fekvésű, a Karibi-tengerre néző Riviera Maya nevű partszakaszán Cozumel és Cancun üdölővárosok partvidékét kellett kiköltöztetni különböző közintézményekbe.

A Mexikói-öbölben a hétvégén egy állami tulajdonú olajtársaság már evakuálta azt a 15 ezer munkást, akik a tengeren dolgoznak. A társaság bezárt 26 olajkutat, amelyek napi 480 ezer hordót termelnek.

A műveletben egy 15 hajóból és 26 helikopterből álló flotta vett részt, a mentés közben egy helikoptert földhöz csapott a vihar, és két pilóta meghalt.

Az Emily a mexikói partokat - az előrejelzések szerint - szerdán éri el, és várhatóan Mexikó észak-keleti részén, illetve az Egyesült Államokban Texason fog áthaladni.

Cancun városában 25 ezer embert kellett evakuálni a partokról, de egész Mexikóban 57 ezer turistának kellett költöznie. A város repterét vasárnap lezárták, az utolsó gépre is még százak akartak jegyet venni.

A viharral nemcsak szél, hanem árhullám is érkezik, amely a Riviera Maya melletti szigetet, Cozumelt is célba vette jókora darabokat csípve le fehérhomokos, de évek óta fogyatkozó partjából. Az AP beszámolója szerint hétfőn a szállodák portáit nyaldosta a karibi-tenger.

A Gilbert 300 embert ölt meg

Vasárnap még négy halálos áldozatot követelt a vihar Jamaikában, amikor egy autót sodort el a víz. A családra (egy férfi, egy nő, egy kisfiú és egy ötéves kislány) a sárral és hordalékkal megtelt autójukban leltek rá az ország délnyugati részén.

A Kajmán-szigetek ezúttal kisebb károkkal megúszta a vihart. Az üdülőparadicsom tavaly már átvészelt három ciklont. A Frances, az Iván és a Jeanne százakat ölt meg, és elpusztította az ország iparának jelentős részét.

A mexikiói Cancunban viszont csak 17 évvel ezelőtt volt utoljára evakuálás, akkor a Gilbert hurrikán 300 emberrel végzett. Igaz, akkor még csupán 8 ezer hotelszoba várta a turistákat, ma már több mint 50 ezer.

Az evakuálás elleni makacskodást Vicente Fox mexikói elnök próbálta leszerelni, azzal nyugtatva a kiköltöztetett turistákat és helyieket, hogy hátrahagyott javaikra a hadsereg vigyáz majd. "Erre szolgál a hadsereg" - fogalmazott.