Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Férfiforradalom előtt Kína?

2005.07.20. 15:01
Komoly társadalmi kihívásoknak néz elébe 2015 és 2030 között Kína, amikor 25 millió férfi marad magára a magzatok szelektív abortusza miatt. A demográfiai torzuláson, amely a világon másutt is előfordul, a nők emancipációja változtathat.

Huszonöt millió kínai férfi marad magára a női embriók és magzatok szelektív abortusza miatt, amely felborította a nemek természetes egyensúlyát Kínában, állapította meg a demográfusok nemzetközi kongresszusa, amely a franciaországi Tours-ban ült össze.

Dudley J. Poston jr és Karen S.Glover, a texasi egyetem kutatói az egyhetes tanácskozásra készített előadásukban rámutattak arra, hogy az 1980-as évek óta Kínában több fiú születik, mint lány. Ez az egyensúlybomlás 2015 körül fogja éreztetni hatását és 2030-ig tart.

A bűn városa

Az amerikai tudósok ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy nagyobb arányú lenne a homoszexualitás vagy a többférjűség, de nem zárják ki annak lehetőségét, hogy "férfigettók" alakulnak Pekingben, Sanghajban és más nagy városokban, ahol növekedne a bűnözés, a prostitúció, valamint a szexuális úton terjedő betegségek aránya.

Még azt sem találják elképzelhetetlennek, hogy "férfiforradalom" tör ki szerelemhiány miatt.

"Normális körülmények között születéskor 105 fiú jut 100 lányra" - emlékeztetett Gilles Pison, a francia demográfiai tanulmányok nemzeti intézetének (Ined) munkatársa. Ezzel szemben azonban több délkelet-ázsiai országban, így Kínában és Dél-Koreában nőtt a fiú újszülöttek aránya, elsősorban a szelektív abortuszok miatt.

Kínában még 2000-ben is 117 fiúra jutott 100 lány, miközben az 1960-as években egy nőnek átlagosan 5-6 gyermeke született, manapság pedig még az átlag kettőt sem éri el.

Az emancipáció segíthet

Pison szerint a szelektív abortusz Hongkongban is megjelent, még 1997, Kínához való visszacsatolása előtt. Hasonló jelenségre figyeltek fel a demográfusok Grúziában, Azerbajdzsánban és Örményországban, továbbá India egyes államaiban, Pandzsábban és Harijánában. Ennek következménye, hogy a demográfiai növekedés ezekben az országokban kisebb lesz a korábban előrejelzettnél.

"Hogy biztosítsák a nemzedékek megújulását, a nemek természetes egyensúlya esetén egy nőnek átlagosan 2,1 gyermeket kell szülnie. Amikor azonban 120 fiúra jut 100 lány, minden nőnek 2,3 gyermeket kellene világra hoznia" - állapította meg a francia demográfus.

"A nők státusának fejlődésével, elképzelhető, hogy a közeljövőben helyreáll az egyensúly, amikor a pároknak a lánygyermek utáni vágy ugyanolyan erős lesz, mint a fiúvárás" - mondta Pison, aki szerint ez különösen kívánatos a 2030 után nősülni akaró kínaiak szempontjából.