Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Két halálos áldozata van a bulgáriai hőségnek

2006.07.25. 15:12
Tombol a hőség Európában, Bulgáriában ketten vesztették életüket. Szlovéniában erdőtűz pusztított, Németországban a felmelegedett Elba miatt vissza kellett fogni az atomerőműveket.

Az első két halálos áldozatot követelte a hőhullám Bulgáriában. A bolgár lapok szerint egy 82 éves nő és egy 53 éves férfi kapott hőgutát Szófiában a 30 fok fölötti hőségben.

A keddi szófiai lapok szerint idén ők a nyári hőség első áldozatai Bulgáriában, ahol az elkövetkező napokra is 37 fokot elérő forróságot jósolnak a meteorológusok. Eközben a Duna bulgáriai szakaszán július közepe óta napi 20-40 centimétert apad a folyó vízszintje, ami nagyon megnehezíti a munkát a kikötőkben.

Derült égből a villámcsapás

A horvát tengerparton három nyaraló megsérült, amikor a derült égből villám csapott egy fába, aminek árnyékában hűsöltek. A horvát média keddi jelentése szerint a különös eset Novi Vinodolski adriai üdülőhelyen történt.

A sérültek - egy 13 éves kislány, 53 éves nagybátyja és egy 50 éves nő - kórházba kerültek, de nincsenek életveszélyben. A horvát sajtó szerint még soha nem történt hasonló baleset az Adriai-tenger partján.

Szlovéniában erdőtűz pusztított

Szlovénia délnyugati részén 1000 hektár erdőséget pusztított el egy péntek óta terjedő nagy erdőtűz, amelyet azonban keddre sikerült megfékezni, egy repülőgép és egy katonai helikopter, továbbá ezer tűzoltó és önkéntes bevetésével.

A Komen város közelében tomboló lángok oltását segítette a váratlan eső is. A hatóságok szerint a keddi nap folyamán sikerül teljesen eloltani az erdőtüzet.

Visszafogták az Elba menti atomerőműveket

Németországban végig az Elba mentén tovább csökkentették kedden az atomerőművek teljesítményét, mert túlságosan felmelegedett - elérte a 27 fokot - a folyó hűtésre használt vize. Az elhúzódó kánikula és szárazság miatt olyan alacsonyra süllyedt a folyó vízszintje, hogy súlyos fennakadások vannak a hajóforgalomban is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!