Sára, Márió
2 °C
6 °C

Élve rágcsálják a fiókákat az óriásegerek

2005.07.25. 13:10
Sürgősen ki kell irtani a háziegereket az Atlanti-óceán térségében található apró szigetekről, ahol a tengeri madarak jó rész él: a rágcsálók háromszorosára nőnek, és vígan lakmározzák az albatroszfiókákat.

Élve zabálják fel a tengeri madarakat az óriásira nőtt, nem őshonos egerek az atlanti-óceáni Gough-szigeten, veszélyeztetve ezzel az évente már egymillió példánnyal csökkenő dél-atlanti térség tengerimadár-populációját, írja a BBC. A sziget a brit koronához tartozik.

A jóllakott egérnek nincs bűntudata (Forrás: RSPB)

A királyi madártani egyesület (RSPB) közlése szerint a tudtukon kívül szadista és mohó egerek néhány fajt már a kihalással veszélyeztetnek, ezért olyan lépéseket sürgetnek, ami Ausztráliában a nem őshonos, és ezért őrült módon szaporodó nyulaknál már bevált: gyilkos járványkeltés az egerek között.

Jött a matróz és az egér

A Tristan da Cunha-szigetcsoporthoz tartozó Gough-sziget nem túl nagy, 8 kilométer hosszú és 6 kilométer széles, mégis 22 madárfaj (ebből 20 tengeri) él itt tízmillió példányban.

A természet által kialakított egyensúlyt a 19. századi angol hajósok borították fel, amikor a hajók fedélzetén élősködő egerek a partra szöktek és a háziegerek méretének háromszorosára nőttek a számukra kényeztető környezetben.

A szigeten ugyanis nincsenek ragadozók, és némileg hidegebb a klíma is, ezért nőnek természetes módon nagyobbra. A madarakra eddig nem vadászott semmi egészen addig, amíg megérkeztek a gyilkos rágcsálók.

Az albatroszfióka ugyanis nyolc hónapon keresztül szinte magatehetetlenül ücsörög a fészkében és tátott szájjal várja, hogy az anyja hallal tömje be. Ekkor jön a háromszorosára nőtt egér, aminek súlya még így is 250-ed része a majd' egyméteres madárénak.

Az egér szépen lassan, akárcsak a patkányok a baromfiudvarban, enni kezdi az elő állatokat. Nyolc-tíz egér esik neki a fiókának, és rágják bele magukat az élő húsba. A madár, bár érzi a fájdalmat, nem tud csinálni semmit.

Szakértők szerint az egerek nélkül is van elég baja az albatroszoknak és más tengeri madaraknak. Az ipari méretű halászat miatt évente 100 ezer albatrosz pusztul el. "Már nemcsak a vízen, hanem a földön is veszélyben vannak" - fogalmaz Richard Cuthbert az egyesület szakértője.

Csipet raktak az egérbe

Nagy-Britannia 17 tengerentúli területén már 2900 nem őshonos faj veszélyezteti a "bennszülötteket" a Pitcairn-szigettől az Antarktiszig, a leggazdagabb élővilág Bermudán van.

A legújabb kutatások szerint a szigetek természeti környezetét inkább az inváziós fajok, mintsem a helyiek pusztítják leginkább. Az egerekre most csipek kerülnek, hogy kiismerjék mozgásukat, szokásaikat és találjanak egy olyan vírust, ami az ausztrál nyulaknál már bevált.