Gerzson
-3 °C
2 °C

Négy cserkészt ütött agyon az áram

2005.07.26. 10:18
Két nap alatt öt amerikai cserkész vesztette életét az idei cserkészdzsemborin, ahova több tízezer kis- és nagycserkész érkezett. Az alaszkai parancsnokok egy sátor felállítása közben szenvedtek balesetet.

Négy cserkészparancsnok halt meg áramütéstől a cserkészek világtalálkozójának előkészületei közben a Fort A.P. Hill amerikai légibázison hétfőn, miközben egy sátrat próbáltak felállítani, három másik cserkészparancsnok megsérült, értesült az AP.

Az éves nagy cserkészdzsemborira készülődő parancsnokok halálának körülményeiről a cserkészek eddig nem közöltek részleteket a hétfő délutáni (magyar idő szerint késő esti) baleset óta.

A Washington Post egy névtelen forrásra hivatkozva azt írta: a baleset egy nagy sátorpózna felállításakor történt, mert a fémrúd a magasban hozzáért egy magasfeszültségű vezetékhez.

A dzsembori megy tovább

A halott cserkészek ugyanabba az alaszkai cserkészcsapatba tartoztak, a három sérült között csak ketten dolgoztak a táborban szerződésesként. A Menedék 711-es csapat egyébként 80 főből, főként 13-15 éves gyerekekből áll.

A világtalálkozóra készülő cserkészek kedvét láthatóan nem szegte a baleset: "A dzsembori megy tovább!" - jelentette ki Renee Fairrer szóvivő hétfőn, miközben az alaszkai csapat másik táborhelyet nézett a nagy sátornak. A gyerekek is jól vannak, egy tábori lelkészt és lelki tanácsadót bocsátottak rendelkezésükre.

Nem ez az egyetlen esemény, ami beárnyékolta az idei dzsemborit: vasárnap egy észak-karolinai cserkész halt meg szélütésben.

Ritka a cserkészhalál

Az AP összeállítása szerint annyira nem gyakoriak a cserkészbalesetek: legutóbb 1997-ben halt meg egy fiatal cserkész, amikor balesetet szenvedett egy elkötött egy Humvee terepjáróval, három utasa pedig megsérült.

A 76 ezer hektáros területű légibázisra hétfőtől tízezreket várnak a világ minden tájáról. A 12-18 éves cserkészek tíz napig táborozhatnak Virginia állam Caroline megyéjében szüleikkel. Ráadásul szerdán az amerikai elnök, George Bush is meglátogatja őket.

Dzsemborikat 1937 óta tartanak az Egyesült Államokban, 2010-ben a cserkészet százéves születésnapját is az államokban fogják ünnepelni.

A cserkészek nagy napját egy ideje már nem támogatja az állam. A Pentagontól érkező pénzről azért kellett lemondaniuk a cserkészeknek, mert egy civil szervezet rámutatott: ellentétes az alkotmánnyal, ha egy olyan szervezet részesül közpénzből, amelynek felvételi esküjét Istennek és nem a nemzetnek kell tenni.