Valér
4 °C
8 °C

Halálba ugrott a rocker

2005.07.26. 08:52
Meghalt egy leedsi rockzenekar énekese, Patrick Sherry, aki rosszul vetődött a tömegbe az NME magazin klubestjén, és nyakát törte.

Nem sikerült a tömegbe ugrás egy leedsi banda énekesének a legismertebb brit zenei magazin, az NME klubestjén. A Bad Beat Revue énekese, Patrick Sherry a félbeszakított koncert után hajnali háromkor belehalt sérüléseibe, írja a BBC.

Beszámolók szerint a 29 éves Sherry elvétette az ugrást, túl kicsire sikerült, ezért a földre zuhant. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy néhány órával később meghalt. A halál pontos okát még vizsgálják.

Sherry halálát testvére a színpadról nézte végig, mivel ő is a zenekarban játszik. "A hétköznapi életben csendes srác volt, de a színpadon kihozta magából a maximumot, Olyan volt, mint egy ketrecből kiengedett vadállat, meghalt volna azért, hogy a legjobbat hozza ki magából" - nyilatkozott Brendan Sherry a Thisisbradford.comnak.

Sherry az NME leírása szerint igen energikus előadó hírében állt, aki gyakran mászott föl koncertjein asztalokra, székekre. A három éve alakult Bad Beat Revue 2003 októberében adott ki lemezt Still Cheating címmel, és a feljövőben lévő zenekarok között tartotta számon a szakma.

Sherrytől az NME magazin és zenekara is nyilatkozatban vett búcsút. Az énekest felesége is gyászolja.

#alt#
Iggy Pop visszaúszik a színpadra
Az új hullám találmánya

A színpadi ugrás (stage diving) az újhullámos kemény zene színpadi újítása volt. Ilyenkor a zenekar egyik tagja az előtte csápoló tömegbe ugrik, amely, ha jó az időzítés, még "úsztatja" is a zenészt a feje fölött. Némely zenekaroknál a színpadra felengedett rajongóknak is megengedik az ugrást, nagyobb rendezvényeken - például a Szigeten - már be van tiltva.

Peter Gabriel és Iggy Pop nevéhez fűződnek az első színpadi ugrások, igazán elterjedté a punk (hetvenes évek legvége) megjelenésekor vált. A hatvanadik éve felé közelítő Iggy Pop még mindig szokott színpadról ugrálni koncertjein, és rendszerint egy hozzá hasonló korú testőr szokott utána ugrani, hogy kihozza a tömegből.

Igaz, 1997-ben ő is pórul járt: a rajongók elugrottak előle, ezért Iggy a földön landolt kificamítva a vállát.