Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Törvényt sértett Bush

2003.07.28. 14:29
Kézjegyével látott el egy amerikai zászlót George Bush, az Egyesült Államok elnöke, holott a szigorú amerikai törvények ezt tiltják. Ha Medgyessy vagy Mádl tette volna ezt, ez a cikk nem született volna meg.
Nyílt törvénysértést követett el George W. Bush amerikai elnök, amikor július 23-án, rajongóinak gyűrűjében egy nemzeti színű lobogót látott el elnöki kézjegyével egy kadétiskolában, Michiganben.

Száz dollár, harminc nap

Igaz az említett lobogó inkább nevezhető zászlócskának, mivel tulajdonképpen egy hurkapálcikán fityegő szövetdarabról van szó, ám amelyre ugyanúgy érvényesek az Amerikai Egyesült Államok nemzeti lobogójáról szóló törvény paragrafusai.

A törvénysértő kézmozdulatra Matt Drudge, a drudgereport.com alapítója lett figyelmes.

A törvény szavai szerint ugyanis - hivatkozik Drudge - "a zászlóra, de még annak bármelyik részére sem helyezhető el semmi, nem látható el semmiféle jelzéssel, kézjeggyel, szóval, figurával, grafikával, képpel, rajzzal vagy ezek bármilyen változatával."

Az amerikai a világ egyik legszigorúbb zászlótörvénye, a fentieken kívül ugyanis a lobogót ugyanis bizonyos szabályok szerint lehet csak hajtogatni (postázásnál), és szigorúan óvni kell a környezeti hatásoktól is. A nem megfelelő bánásmódot százdolláros pénzbüntetéssel vagy harmincnapos elzárással vagy mindkettővel büntetik.

Nálunk lehet, tisztelettel

Nem elképzelhetetlen ugyanakkor, hogy az elnök csupán a hagyományokat akarta felfrissíteni, hiszen az autogramosztogatás nem volt divatban a zászlótörvény meghozatalakor.

A törvény szerint ugyanis az elnök módosíthatja a zászló megjelenését (a csillagok számának változása példa erre) és a rá vonatkozó törvényt, ám ezt egy hivatalos nyilatkozatban kell megtennie.

Nem kell lemondania a politikai marketingnek ezen módjáról Mádl Ferenc állam- vagy Medgyessy Péter kormányfőnek.

Az 1995-ben módosított magyar zászlótörvény meglehetősen lazán kezeli a lobogó fizikai mivoltát, ehhez hasonló előírások nincsenek, csupán ennyi áll a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló törvényben: "A nemzeti jelképek használata során meg kell őrizni azok tekintélyét."