Ágnes
-1 °C
2 °C

Tízezer halott, egymillió menekült Észak-Koreában?

2006.08.02. 12:55
A tízezret is elérheti a halottak vagy eltűntek száma az Észak-Koreát július közepén sújtó árvízben, közölte szerdán az Észak-Korea szakértőjeként ismert Good Friends dél-koreai emberjogi szervezet.

A Good Friends (jó barátok) szerint a hivatalos média az elmúlt száz év legsúlyosabb árvizeként számolt be a természeti csapásról. "Mintegy 4000 személy tűnt el, becsléseink szerint a halottak és az eltűntek száma a tízezret is elérheti" - tájékoztatott közleményében a szervezet.

A hivatalos észak-koreai tájékoztatási eszközök eddig több száz eltűntről vagy halottról számoltak be.


Az észak-koreai vöröskereszt elutasította a dél-koreai vöröskereszt által felajánlott segítséget - közölte a szöuli szervezet. "Felajánlottunk segítségünket a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság közreműködésével. Azt válaszolták, köszönik, de egyedül is elboldogulnak" - mondta Kim Hjung Szup, a dél-koreai vöröskereszt szóvivője. Az elutasítás kedden történt telefonon.

Megfigyelők aggodalmukat fejezték ki, hogy az árvíz tovább súlyosbítja a krónikus élelmiszerhiánytól szenvedő ország helyzetét. A 23 millió lakosú Észak-Korea ellátása nagyban függ a kínai és dél-koreai élelmiszersegélytől. Szöul a július 5-i észak-koreai rakétakísérletek miatt befagyasztotta a segélyezést.