Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két magyar is utazott a torontói gépen

2005.08.04. 16:06
Másik repülőtéren is leszállhatott volna, mégis a viharos torontóin akarta letenni a gépet a kisodródott Airbus francia pilótája, vélik a kanadai szakértők. Csütörtökön megtalálták a gép fekete dobozát. A gépen a Külügyminisztérium közlése szerint két magyar is utazott, jól vannak.

A korábbi tájékoztatással szemben mégis volt két magyar utas azon a repülőgépen, amely szerdán Torontóban leszálláskor túlszaladt a kifutópályán és kigyulladt - közölte a külügyi szóvivő-helyettes.

Kisebb karcolásokkal megúszták

Szabó Ferenc közölte, a két magyar állampolgár jól van, kisebb karcolásokat, zúzódásokat leszámítva nincs komolyabb sérülésük. A Külügyminisztérium korábban hivatalosan közölte, hogy az Air France Párizsból érkező, A340 típusú járatán nem volt magyar utas, mivel a francia légitársaság ezt a tájékoztatást adta.

Időközben az egyik magyar utas az ottawai nagykövetségnél, a másik magyar utas egyik hozzátartozója pedig a külügyi tárcánál jelezte, hogy rokona rajta volt a balesetet szenvedett repülőgépen. A szóvivő-helyettes közölte: a tárca a budapesti Air France-képviseletnél és a társaság párizsi központjában hivatalosan tiltakoztak amiatt, hogy "a valóságnak nem megfelelő" tájékoztatást adtak a magyar állampolgárokkal kapcsolatban.

A két fiatal egymástól függetlenül panaszkodott a légitársaság és a kanadai hatóságok munkatársainak hozzáállására. Beszámoltak arról, hogy miután kimenekültek a repülőgépből, buszba szállították őket, és a zsúfolt járművön egy órán át várakoztak a betonon, mielőtt a busz a tranzitváróhoz gurult volna. Elmondták azt is, hogy tételes vámvizsgálatnak vetették alá őket, miközben mindenük bent égett a gépben.

Montrealig is elmehettek volna

A kanadai hatóságok értékelése szerint az Air France légibusza a francia pilóta téves döntése miatt csúszott ki a leszállópályáról, és gyulladt ki a torontói repülőtéren. A balesetben nem halt meg senki.

A kanadai nagyvárosban uralkodó rossz időjárási viszonyok miatt vörös fokozatú készültség volt érvényben a repülőtéren. Ez azonban nem tiltja a leszállást, csupán figyelmeztet az erős szél, a csúszós pálya és a villámcsapás veszélyeire.

A francia társaság A340-es légibuszát azonban nem érte villámcsapás, és kisodródását a leszállópályáról nem a heves szél okozta, állítják szakértők.

Az A340 pilótájának lehetősége lett volna arra, hogy például Montreal felé vegye az irányt, a légibusz tartályaiban ugyanis elegendő üzemanyag volt még az ottani repülőtér eléréséhez, közölte szerdán este Brian Lackey, a torontói repülőtér légiforgalmi elnökhelyettese.

A pilóta túl későn tette le a légibuszt a leszállópályára; ez okozhatta a gép kicsúszását és végső soron a kigyulladást, állította a kanadai közlekedési miniszter. A balesetben a francia pilóta is megsérült a fején; jelenleg egy torontói kórházban ápolják.

Még 14-en vannak kórházban

Szakértők szerint csodával ér fel, hogy a balesetben senki sem halt meg a légibusz fedélzetén utazó 297 utas és a 12 fős személyzet közül. A sérültek száma 43.

Közülük a legtöbben akkor szenvedtek zúzódást és más könnyebb sérülést, amikor kénytelenek voltak kiugrani a gépből, miután az egyik csúszda nem nyílt ki. A sérültek közül szerdán este még 14 személyt ápoltak kórházban.

A torontói baleset körülményeit Kanada és Franciaország közösen vizsgálja. A 15 szakember a megtalált fekete doboz, illetve a hangrögzítő berendezés felvételeiből próbálja meg rekonstruálni a pilóták viselkedését, a légiirányítók utasításait, valamint a pilóták és az irányítótorony közötti együttműködést.