Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Két magyar is utazott a torontói gépen

2005.08.04. 16:06
Másik repülőtéren is leszállhatott volna, mégis a viharos torontóin akarta letenni a gépet a kisodródott Airbus francia pilótája, vélik a kanadai szakértők. Csütörtökön megtalálták a gép fekete dobozát. A gépen a Külügyminisztérium közlése szerint két magyar is utazott, jól vannak.

A korábbi tájékoztatással szemben mégis volt két magyar utas azon a repülőgépen, amely szerdán Torontóban leszálláskor túlszaladt a kifutópályán és kigyulladt - közölte a külügyi szóvivő-helyettes.

Kisebb karcolásokkal megúszták

Szabó Ferenc közölte, a két magyar állampolgár jól van, kisebb karcolásokat, zúzódásokat leszámítva nincs komolyabb sérülésük. A Külügyminisztérium korábban hivatalosan közölte, hogy az Air France Párizsból érkező, A340 típusú járatán nem volt magyar utas, mivel a francia légitársaság ezt a tájékoztatást adta.

Időközben az egyik magyar utas az ottawai nagykövetségnél, a másik magyar utas egyik hozzátartozója pedig a külügyi tárcánál jelezte, hogy rokona rajta volt a balesetet szenvedett repülőgépen. A szóvivő-helyettes közölte: a tárca a budapesti Air France-képviseletnél és a társaság párizsi központjában hivatalosan tiltakoztak amiatt, hogy "a valóságnak nem megfelelő" tájékoztatást adtak a magyar állampolgárokkal kapcsolatban.

A két fiatal egymástól függetlenül panaszkodott a légitársaság és a kanadai hatóságok munkatársainak hozzáállására. Beszámoltak arról, hogy miután kimenekültek a repülőgépből, buszba szállították őket, és a zsúfolt járművön egy órán át várakoztak a betonon, mielőtt a busz a tranzitváróhoz gurult volna. Elmondták azt is, hogy tételes vámvizsgálatnak vetették alá őket, miközben mindenük bent égett a gépben.

Montrealig is elmehettek volna

A kanadai hatóságok értékelése szerint az Air France légibusza a francia pilóta téves döntése miatt csúszott ki a leszállópályáról, és gyulladt ki a torontói repülőtéren. A balesetben nem halt meg senki.

A kanadai nagyvárosban uralkodó rossz időjárási viszonyok miatt vörös fokozatú készültség volt érvényben a repülőtéren. Ez azonban nem tiltja a leszállást, csupán figyelmeztet az erős szél, a csúszós pálya és a villámcsapás veszélyeire.

A francia társaság A340-es légibuszát azonban nem érte villámcsapás, és kisodródását a leszállópályáról nem a heves szél okozta, állítják szakértők.

Az A340 pilótájának lehetősége lett volna arra, hogy például Montreal felé vegye az irányt, a légibusz tartályaiban ugyanis elegendő üzemanyag volt még az ottani repülőtér eléréséhez, közölte szerdán este Brian Lackey, a torontói repülőtér légiforgalmi elnökhelyettese.

A pilóta túl későn tette le a légibuszt a leszállópályára; ez okozhatta a gép kicsúszását és végső soron a kigyulladást, állította a kanadai közlekedési miniszter. A balesetben a francia pilóta is megsérült a fején; jelenleg egy torontói kórházban ápolják.

Még 14-en vannak kórházban

Szakértők szerint csodával ér fel, hogy a balesetben senki sem halt meg a légibusz fedélzetén utazó 297 utas és a 12 fős személyzet közül. A sérültek száma 43.

Közülük a legtöbben akkor szenvedtek zúzódást és más könnyebb sérülést, amikor kénytelenek voltak kiugrani a gépből, miután az egyik csúszda nem nyílt ki. A sérültek közül szerdán este még 14 személyt ápoltak kórházban.

A torontói baleset körülményeit Kanada és Franciaország közösen vizsgálja. A 15 szakember a megtalált fekete doboz, illetve a hangrögzítő berendezés felvételeiből próbálja meg rekonstruálni a pilóták viselkedését, a légiirányítók utasításait, valamint a pilóták és az irányítótorony közötti együttműködést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!