Piroska
3 °C
4 °C

Ezer ház áll a vízben Érden

2005.08.05. 19:59
Három megyében okozott nagyobb károkat a csütörtök éjszakai és a pénteki esőzés, egyes helyeken az éves mennyiség duplája esett le. A mezőgazdaság sem jár jól ennyi csapadékkal. A károk több száz millió forintot tehetnek ki, a nagy biztosítók több milliárdot fizettek idén a károsultaknak.

Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében okozott károkat és belvízt a szokatlanul nagy esőzés, egyes helyeken az éves mennyiség duplája esett le. A sok eső csak a kukoricának és a cukorrépának tesz jót, az idei búza- és a bortermés rosszabb lesz a vártnál.

A viharos erejű szél által megrongált templomtető szerkezetének kijavításán és a károk felszámolásán dolgoztak a tűzoltók a Fejér megyei Mezőszentgyörgyön pénteken.

A vihar még csütörtökön este vitte le a felújítás alatt álló templom tetejét, amit az épület mellett állítottak újra össze a tűzoltók Mezőszentgyörgyön, ahol az iskola tetőszerkezetét is kár érte, miután rádőlt egy fa.

A megye számos területén folyamatosan szivattyúzzák a vizet az elöntött házak pincéiből; a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz érkezett lakossági bejelentések szerint Seregélyesen hat lakóházat öntött el a víz.

Kisújszálláson harmadfokú a készültség

Kisújszállás elöntött mellékutcáiban pénteken délután befejezték a szivattyúzást, de a fő gyűjtőcsatornáknál reggelig folyik a védekezés, az utcák fertőtlenítését szombaton kezdik meg.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Kisújszálláson okozta a legnagyobb károkat a csütörtöki esős, viharos idő, emiatt harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Harminc lakóházat öntött el a víz, négyből ki is kellett költöztetni a lakókat. Néhány vályogház jelentősen megrongálódott és a művelődési házat is eláztatta a csapadék; az előzetesen becsült kár több tízmillió forint.

Érd egy részét is elöntötte a víz, ami csatorna hiányában nem tudott elfolyni. Ezer ház és kert áll víz alatt, a tűzoltók csütörtök éjszaka óta szivattyúzzák a vizet, pénteken pedig át kellett vágni egy utat.

Tolna és Baranya megyében is óriási mennyiségű csapadék hullott csütörtök este, Magyaregred és Kárász még pének délután sem volt megközelíthető.

Az Allian Hungária biztosító eddig 2,5 milliárd forintot fizetett a viharkárokra, a cég szóvivője az MTV híradójának nyilatkozva elmondta, az utóbbi napokban esett károk miatt újabb száz millió forintos nagyságrendben érkezhetnek a bejelentések.

A kukorica és a cukorrépa jól jár

A földművelésügy minisztérium közlése szerint a kukorica és a cukorrépa-termésnek jót, a búzának viszont rosszat tesz a sok esőzés. A kukoricából EU-s exportra is juthat. A napraforgónál egészségügyi gondokat okozhat a sok csapadék.

A szőlőnek sem jó az eső: fékezi a szőlő érési folyamatát, növeli a betegségek (peronoszpóra, szürkerothadás) kialakulásának esélyét és nem teszi lehetővé a növényegészségügyi munkálatok elvégzését.

A 22 borvidék hegyközségi tanácsát tömörítő szervezet, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a tavalyinál 20-30 százalékkal kevesebb termést prognosztizál az idei évre.

Az idei év nem kényeztette el a szőlészeket, tavasszal és a virágzás időszakában egyaránt nagyon hűvös volt, az elmúlt napok forróságában a szőlő kezdte behozni a lemaradást, de a hűvösre és csapadékosra változott idő ismét visszaveti a termést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!