Krisztina
18 °C
24 °C

Büntetése néhány pohár tea

2003.08.07. 08:17
Korszakalkotó büntetési gyakorlatot vezetett be egy Santa Fe-i bíró, aki elítéltjeit a tradicionális kínai tai chi tornára, japán teára, valamint meditációs gyakorlatok végzésre bünteti.
A rendhagyó büntetést Frances Gallegos, Új Mexikó állam bírája egy program keretében vezette be. A program fiatal, erőszakos cselekedetekkel bíróság elé állított elkövetőket célozza meg - írja a Yahoo News.

"A hagyományos büntetések sikertelennek bizonyoltak" - nyilatkozta a Gallegos, kiemelve, hogy ezekben az esetekben a visszaesés valószínűsége túlságosan magas.

Pszichológus tanácsolta

A bíró egyébként gyakorlatának kidolgozásában egy keleti gyógymódokkal foglalkozó pszichológus, egyben minisztériumi tisztviselő tanácsára döntött az alternatív program bevezetése mellett.

De Francis úgy gondolja, a tai chi gyakorlatok, a tea és a meditáció segít az embereknek megtalálni a belső nyugalmat, és nem egy külső ellenséget keresnek majd, hanem megpróbálják önmagukban legyőzni az ellenfelet.

Lehet szemetet gyűjteni is

A programban októbertől vehetnek részt a főként ittas vezetéssel, verekedésben vétkesnek talált fiatal elkövetők, akik az eljárás során választhatják ezt a fajta büntetést. Az alternatívák között szerepel egyébként szemétgyűjtés is.

A javító osztályokban tizenkét héten át, heti kétszer két órában vehetnek részt a fiatalok. Az órákat a bíróság épületében tartják, a gyertyákkal és tükrökkel meghittebbé tett előcsarnokában. A kurzus 180 dollárba kerül az elítélteknek.

A résztvevők teát kapnak a szeánsz végén, amelybe nyugtató hatású Kava Kavát tesznek, levezetésképpen pedig relaxációs akupunktúrás kezelésben részesülnek.