Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bűz van Budán

2006.08.08. 20:36
Penetráns szag terjeng, terjengett Buda és Pest belvárosi területein a délutáni óráktól. A szarszagra emlékeztető bűz okát csak részben sikerült felderíteni, a csatornázási művek emberei egyelőre a XII. és a II. kerületben szimatolnak, mivel nagy területről több bejelentés is érkezett.

Az Index budai munkatársai, illetve a fórumozók is felfigyeltek a bűzre, vagy több, egy időben terjedő bűzre kedden délután. A szagot általában az ürülék és a hányadék keverékeként írták le a városlakók.

A legtöbb bejelentést a Déli pályaudvar, a Moszkva tér, a Margit-körút környékéről tették, de mások a XI. kerületben, Dél-Budán, a Móricz Zsigmond körtérnél és az Info Parknál érezték, hogy büdös van.

Pestről a belvárosi Károly és Vámház körúton, a Szabadság hídnál, illetve a VIII.-IX. kerületben, ahol a kánikulában szokásos kutyaürülékszag mellett a Nagyvárad, az Orczy és a Baross tér magasságában hulla- és szarszagot véltek felfedezni.

Az orr a fegyverük

A csatornázási művek ügyeletén elmondták, több bejelentés érkezett a budai büdösről, ezért három szippantós kocsit indítottak, hogy "szimatolás módszerével" feltérképezzék a szag forrását.

Az autók a Budakeszi út, a Törökvész út és a Bürök utca magasságában vizsgálódnak, de egyelőre nem találtak eldugult csatornát. Reggel vízvédelmi szakemberek is kiszállnak a helyszínre.

Az ügyelet nem tapasztalta, hogy a szokásosnál több bejelentés érkezett volna, de azt tanácsolták, ha valaki büdöset érez, hívja a Fővársi Csatornázási Művek zöld számát, és tegyen bejelentést.

Ne levélben kérjünk segítséget

A szag miatt nem érdemes sem az ÁNTSZ-hez, se az önkormányzathoz fordulni, számolt be az Index fórumának egyik hozzászólója, akit a népegészségügytől az önkormányzat környezetvédelmi osztályára küldtek, ahol közölték, levélben tegyen bejelentést az esetről.

A bűz vagy bűzök egyik oka a szennyvízcsatornák eldugulása lehet. Többen gyanakodtak az utóbbi napokban leömlő óriási esők okozta eltömődésekre is, bár a hordalékmentesítést az FCSM korábbi beszámolója szerint már megszűntette.

Újpesten és a IX. kerületben néhány éve még előfordult, hogy a bőr feldolgozásánál felszabaduló cserzőbűzt szagoltak szarszagnak a lakók.

Ürülékszagnak tűnhet a földgázból elszabaduló szagosító gáz, amely könnyebb a levegőnél, ezért gázszivárgásnál elszabadulhat. Akik nem szeretik a szarszag kifejezést, ezt a fajta szagot lehet csatorna-, illetve szennyvízszagnak is nevezni.

A penetráns szag zavart viselkedést is kiválthat: többen számoltak be arról, cipőtalpukat lesték minden lépés után, nem léptek-e véltelenül a Budapesten nagy számban megtalálható állati ürülékek egyikébe.