Szabadon a dunaszerdahelyi mészárlás gyanúsítottjai

2005.08.10. 19:30
Az 1999-es duanszerdahelyi mészárlás több gyanúsítottja kiszabadult, egy meghalt, az értelmi szerző pedig továbbra is szőkésben van. Mára csupán egyetlen gyanúsított van börtönben, de V. Richárd ügye csak közvetve függ össze a tíz emberéletet követelő alvilági leszámolással.

Ötéves vizsgálati fogsága leteltével szerdán kiszabadult a lipótvári (Leopoldov) börtönből R. Szilárd, a Szlovákia történetében példátlan, tíz alvilági személy életét követelő dunaszerdahelyi mészárlás egyik gyanúsítottja.


Pápay Tibor

Magyarországon bujkálhatott a felbújtó

1999 márciusában a dunaszerdahelyi Fontána bárban két ismeretlen álarcos egyetlen perc alatt, száznál több géppisztolylövéssel lemészárolta a helyi alvilág, az úgynevezett Pápay-banda tíz tagját, köztük a banda vezérét, Pápay Tibort is.

A feltételezett felbujtó, bizonyos S. Lajos azóta is bujkál. Úgy tudni, hosszabb ideig Magyarországon rejtőzködött, de titokban többször visszamerészkedett Szlovákiába. Itt a rendőrség egy alkalommal nagy erőkkel körülvette tartózkodási helyét, de a gyanúsított fülest kapott és elmenekült a kommandósokkal körülvett objektumból.

S. Lajosnak azóta nincs nyoma, és nem derült ki a mészárlás álarcos végrehajtóinak kiléte sem. A rendőrség feltevése szerint a bérgyilkosok ukránok, vagy oroszok voltak. Az ügyben több embert, köztük egy testvérpárt, R. Csabát és R. Szilárdot is vizsgálati fogságba helyezték. R. Csaba alig két hónapja, fivére, R. Szilárd szerdán szabadult, mert mindkettejük ötéves vizsgálati fogsága lejárt.


A Fontána bár (Új Szó)

Elfogultsági indítványok miatt késik a bírósági eljárás

Bírósági tárgyalásra mindeddig nem került sor, mert a gyanúsítottak védői többször kifogást emeltek elfogultság gyanúja miatt. A nagyszombati kerületi bíróság várhatóan csak ősszel tűzi ki a tárgyalást.

Időközben egy további gyanúsított, S. Árpád is leülte az ötéves vizsgálati fogságot, de nem sokkal szabadulása után, idén tavasszal autóbalesetben meghalt.

Az ügyben már csak egy személy, V. Richárd van börtönben, de az ellene felhozott vád csak közvetve függ össze az alvilági mészárlással.

  • Tippek
  • Lakáshitel