Paszkál
10 °C
15 °C

Biztosítás gyorshajtási bírság ellen

2005.08.10. 20:28
A svéd autósoknak már nem kell kétségbe esniük, ha egy hónap alatt két gyorshajtásért is megbüntetik őket. Egy svéd biztosító a közlekedési kihágásokért kiszabott pénzbüntetések kártalanítását vállalja tavasz óta több ezer ügyfelének.

Gyorshajtás és parkolási vétség miatt kiszabott büntetések ellen köt biztosításokat egy svéd cég, amely "gazdaságos védelmet" ígér világelső szolgáltatásához.

A Bisso 850 koronáért (22 ezer forintért) biztosít évente három alkalommal előforduló sebességátlépést miatt kapott büntetőcédulát, feltéve, ha a sebességkorlátot az autós legfeljebb harminc kilométeres óránkénti sebességgel lépte át.

A szerződéshez pluszköltség fejében az óvatos vezető még a parkolási büntetőcédulák ellen is biztosíthatja magát.

Svédország a világon a legjobb közúti biztonsági mutatókkal rendelkezik. A gyorshajtásért 800 koronától 2000 koronáig (21 ezer forinttól 52 ezer forintig) mérnek ki büntetést, parkolási vétségért 425 és 750 korona (10-20 ezer forint) közötti összeget fizethet az autós.

Nincs meglepetés gyorshajtáskor

"Úgy gondoljuk, az autósok is gazdasági nyomás alatt vannak, és a büntetések nincsenek betervezve a háztartási büdzsébe. Gazdaságos védelmet kínálunk" - mondta el a Reutersnek Dan Glimmeras, a Bisso marketingigazgatója.

A közlekedési bírságok biztosítása nem ütközik a svéd szabályozásba, és nem véd meg attól sem, hogy az embertől elveszik a jogosítványát.

Május óta mindenestre több ezren kötöttek szerződést a céggel, számolt be Glimmeras.