Alfréd
-3 °C
3 °C

Két hurrikán is fenyegeti Floridát

2004.08.12. 11:35
Elemi erővel csapott le Jamaicára a Charley hurrikán, miközben a térségben keletkezett Bonnie trópusi vihar is hurrikánná kezd alakulni, és vészesen közeleg Florida délnyugati partvidékéhez.
A Charley óránkénti 121 kilométeres sebességgel száguldott végig Jamaica déli részén, és jelenleg a Kajmán-szigetek, valamint Kuba felé tart. A szakemberek szerint péntekre már Florida alacsonyan fekvő területein fog pusztítani.

A Charley tegnap délután háromkor
fotó: EPA (NOAA műhold)
Jamaicán 15 centimétnyi csapadék hullott, a heves esőzések következtében árvizek és földcsuszamlások keletkeztek a szigetország keleti részén, de egyelőre komolyabb viharkárokról nem érkezett jelentés.

Az üzletek sok helyütt mindesetre bezártak, és az egyetemeken is felfüggesztették a vizsgáztatásokat, a kórházakból hazaküldték a betegeket. Az emberek megrohamozták a még nyitva tartó boltokat és benzinkutakat, hogy feltöltsék készleteiket.

Szükségállapot Floridában

Az előrejelzések szerint tovább erősödő Charley közeledte miatt Jeb Bush floridai kormányzó szükségállapotot rendelt el az amerikai szövetségi állam érintett területein. Felkérték a turistákat, hogy meneküljenek a fenyegető ítéletidő elől. Riadókészültségbe helyeztek nyolcezer nemzeti gárdistát.

A fő figyelem egyelőre Charleyra irányul, de a Bonnie trópusi szélvihar is egyre fenyegetőbbé válik. Várhatóan a közeli órákban a floridai Panama City Beach és Mexico Beach közötti partszakaszon söpör végig heves esőzéstől kísérve és a normálisnál jóval nagyobb hullámokat kavarva. A vihar érinti a térség gáz- és olajkitermelését is, a Mexikói Öbölben mintegy ötödével csökkent a kapacitás.

Tavaly az Isabel pusztított

A tavaly az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Isabel hurrikán miatt tizenketten vesztették életüket, és több mint 2,5 millió lakásban szünetelt az áramszolgáltatás, negyedmillióan pedig lakóhelyük elhagyására kényszerültek. Az anyagi károkat a biztosítók 500 millió dollára becsülték, George Bush elnök Virginia és Észak-Karolina államokat katasztrófa sújtotta területté nyilvánította.