Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bajánál szerdán tetőzik a Duna

2002.08.20. 11:36
A fővárosban már apad a Duna, délebbre azonban most a legkritikusabb a helyzet. Kedden reggel Paksnál tetőzött a folyó. A töltéseken körülbelül röbb ezren dolgoznak.
A hétfői budapesti tetőzés után a figyelem egyre inkább a fővárostól délre eső Duna-szakasz védelmére irányul.A polgári védelmi ezredes ismertetése szerint Budapesten és a főváros feletti Duna szakaszokon az előforduló talpszivárgások, buzgárok, fakadó vizek elleni védekezés folyik.

Paksi helyzet

A folyó kedden reggel Paksnál 895 centiméterrel tetőzött; a vízmagasság mintegy 30 centiméterrel alacsonyabb a vártnál, így a Tolna megyei települések nincsenek veszélyben. Horváth Emil, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatási felelősének tájékoztatása szerint a vízmagasság 13 centiméterrel elmarad az eddigi rekordnak számító, 1965-ben mért értéktől. - A Sió árvízkapunál azonban az eddigi legmagasabb vízmagasságot, 1209 centimétert mértek, amely kora délutánig még 5-10 centimétert emelkedni fog, de így sem éri el az előre jelzett 1240 centimétert - tette hozzá.

A Sió torkolatánál és a gemenci erdőnél kora délutánra, Bátán és Baján pedig estére várható a tetőzés. A Duna-menti települések nincsenek közvetlen veszélyben, az áradáskor szokásos jelenségek, csurgások, fakadóvizek, buzgárok ezen a szakaszon is előfordulnak, de a töltéseken mintegy 250 ember védi a településeket. Tolna megyében az elmúlt napokban 25 ezer homokzsákkal és 6 ezer köbméter kaviccsal, kőzúzalékkal erősítették meg a gátakat. Nagyobb kockázattal egyedül Bátának kell számolnia. Ott 14 házból már vasárnap kiköltöztették a lakókat. Bátán mintegy 100 épületet fenyegetett a víz, de az éjjel-nappal folyó védekezésnek köszönhetően azokat várhatóan sikerül megvédeni - tette hozzá.

Bajánál szerdán tetőzik a folyó

Bács-Kiskunban a Solt-Dunaföldvár közötti hídnál fentebb már apad a Duna, Tassnál például a reggeli órákhoz képest öt centiméterrel alacsonyabb a víz, de ezen a szakaszon még változatlanul harmadfokú a készültség - tájékoztatta Endre Sándor, a megyei védelmi bizottság elnöke a kedd kora esti helyzetről az MTI-t.

Ismertetése szerint Bajánál várhatóan szerdán reggel tetozik a Duna, plusz-mínusz 15 centiméteres eltéréssel előreláthatóan 950 centiméterrel. Bács-Kiskunban összesen 34 települést érint a dunai árhullám. Az árvízvédelmi készültség a solti hídtól délre másodfokú. A vízügyi igazgatóságoktól kapott jelentés alapján Endre Sándor elmondta: jelenleg 439 szakember és 139 helyi lakos biztosítja a fő védművek védelmét.

Bajánál az önkormányzat szervezésében a Petőfi-szigetnél további 132 ember dolgozik most is 23 gépjárművel és 10 vízi járművel a sziget megvédéséért. Kunszentmiklós és Kalocsa között az önkormányzati védmuveken már csak a gátakat orzik és folyamatosan jároröznek, hogy azonnal beavatkozhassanak, ha valahol vízátfolyást, szivárgást észlelnek.

Lassú apadás a folyó Fejér megyei szakaszán

Óránként 1-2 centimétert apad a Duna a Fejér megyei szakaszon; Ercsinél kedd délelőtt megtekintette a védekezési munkálatokat Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter is - tájékoztatta Üveges László ezredes az MTI-t. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: Dunaújvárosnál hétfő este óta 12 centiméternyit apadt a folyó, a legutóbbi mérésnél 706 centiméter volt a vízszint, Adonynál pedig 14 centiméteres apadás következett be. Azon a szakaszon 714 centiméter a Duna.

A védekezés nem szünetel

A védekezés a lassú apadás ellenére sem szünetel. Adonynál, ahol az éjszaka csurgások és szivárgások keletkezése miatt a 4,5 kilométeres nyúlgátat kellett - szakmai nyelven szólva paplanos megtámasztással - megerősíteni, még mindig nyolcvannál több ember dolgozik a gátakon. A Duna teljes Fejér megyei szakaszán fenntartják a készenlétet, nehogy egy felgyorsuló, hirtelen apadás kárt okozzon a védvonalakban.

A fővédvonalak mindenütt "erősen tartják magukat", sehol sincs szükség a II. fokú készültség III. fokúvá emelésére. A 6-os főközlekedési út Duna-menti szakaszán változatlanul érvényben van a 60 kilométeres sebességkorlátozás, feloldásáról később döntenek.

Ercsinél szakértők vizsgálták meg a csúszásveszélyes löszfalat. Megállapították, ha egy hirtelen és gyors apadás következne be, megindulhat az átvizesedett löszös partfal csúszása. Ez esetben hat lakóház kerülne veszélybe. A probléma megoldására műszaki javaslatot dolgoznak ki, s megkeresik a finanszírozás lehetőségét is - tájékoztatta az MTI-t Üveges László ezredes.

Környezeti károk nélkül vonult le az ár

Nem okozott jelentős környezeti károkat a Dunán eddig levonult árhullám - közölte Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára az Országos Vízügyi Főigazgatóság keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Ismertetése szerint fennállt a veszélye annak, hogy az elárasztott üzemekből és más létesítményekből különböző szennyeződések kerülnek a folyóba, ám a környezetvédelmi felügyelőségek hatékony munkájának köszönhetően eddig nem következett be jelentős környezeti kár.

Pest megye: védekezés után figyelés

Mostanra a figyelés vált a fő feladattá Pest megye fővárostól északra fekvő részén, miközben a Csepel-szigetnél még teljes a készültség - hangzott el a Pest megyei védelmi bizottság vezetőinek keddi budapesti sajtótájékoztatóján. T. Mészáros András, a megyei közgyűlés elnöke, a megyei védelmi bizottság vezetője arról beszélt, az elmúlt száz év legmagasabb vízállása mellett is csak árterületeket öntött el a Duna. Egyben köszönetet mondott a szakembereknek, a katonáknak és a lakosságnak az áldozatos, fáradságot nem ismerő helyállásért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!