Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Újabb felhőszakadások várhatók

2005.08.23. 12:50
Stabilizálódott az árvízhelyzet az országban, keddre virradóra csak Perenyét és néhány kisebb rangú utat öntött el a víz. A hétfői áradások után még szivattyúznak Kaposváron, több helyen már a fertőtlenítés is megkezdődött. Kedden újabb zivatarok várhatók, több eső eshet északkeleten.

Csak Vas megyében volt jelentősebb esőzés kedd éjszaka, egy patak megáradása miatt Perenyén 30 ház került veszélybe az éjszaka, de az árhelyzet stabilizálódott.

Országosan az árvízhelyzet nem rosszabbodott hétfő óta, továbbra is Kaposvár a leginkább veszélyeztetett, tájékoztatta az Indexet Dobson Tibor a katasztrófa-elhárítás szóvivője.

180 ház veszélyben Kaposváron

A Kaposvárt ketté szelő Kapos vízszintje kedd reggel csökkenni kezdett, de továbbra is 180 házat veszélyeztet a kiáradt esővíz és a kimosott emésztőgödrök kevert tartalma, számoltak be a helyszínről az Indexnek. Dél körül már nyolc centimétert apadt a vízszint. Kaposvár környékén lezárták a 61-es út pályájának felét egy szakaszon, mivel a szivattyúzás miatt a folyó délebbi, külterületi szakaszain emelkedik a vízszint.


Tekintse meg képeinket!

Hétfő estétől már nagykapacitású szivattyúk dolgoznak a Somogy megyei város Cser és Donner körzetében. Eddig 35 embert kellett kiköltöztetni, a víz 500, a kis folyó mentén lévő házakban lakó embert veszélyeztet.

A Vas megyei Perenyén a hétfő esti esőzés miatt egy családot kellett kitelepíteni, mert megáradt a falu patakja, de az ár gyorsan elvonult.

Veszprém megyében a hétfőn elöntött Bakonybélen és Bándon a legrosszabb a helyzet, bár a tűzoltók már elvonultak, a szivattyúzás és a fertőtlenítés folyamatos. Bakonybélen elzárták a vezetékes vizet fertőzésveszély miatt, a lakók lajtos kocsiról kapnak vizet.

Békés megyében több mint hatezer hektár a belvízzel elöntött területek nagysága, a térségben hat szivattyútelepet működtetnek, amelyek az elmúlt 24 órában 1,6 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadókba.

A Rába menti utakat elöntötte a víz

A Rába Szentgotthárdnál már apad, de Körmendnél még árad, ráadásul több kisebb út néhány szakaszán is átfolyást okozott, ezért a többi között Csákánydoroszló és Ivánd között lezárták a forgalom elől az utat, de Kakasdnál már lehet közlekedni.

Keddre újabb esőzések, sőt felhőszakadások is előfordulhatnak főként az ország középső és északkeleti részében az előrejelzések szerint, és még szerdán is lehet nagyobb csapadékra számítani. Az esőt hozó front csütörtökön vonul el.

Az utóbbi 36 órában összesen 700 helyszínre vonultak ki a tűzoltók, a legtöbbször Veszprém megyében riasztották őket, ezt követi Somogy, majd Zala megye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!