Fegyveres bandák az elöntött New Orleansban

2005.09.01. 18:18
Százak, de valószínűleg ezrek veszthették életüket New Orleansban a város polgármestere szerint. A Katrina hurrikán pusztítását az amerikai elnök az USA egyik legnagyobb nemzeti katasztrófájának nevezte. Az elárasztott területeken még tart a mentés, az elárasztott New Orleanst és környékét teljesen kiürítik.

Felfüggesztették New Orleans kiürítését, miután lövéseket adtak le egy, az evakuálást végző helikopterre. A Katrina pusztítása után a várost elöntötte a víz, miután átszakadt a Ponchartrain-tó gátja. A várost helyenként hat-nyolc méteres víz lepte el.

New Orleans polgármestere szerdán az eluralkodó káoszban kihirdette a rendkívüli állapotot, és 1500 rendőrt arra utasított, hogy szakítsák félbe a túlélők mentését, s vegyék fel a küzdelmet a városban és környékén fosztogató fegyveres bandákkal. "Mindent meg fognak tenni, amire szükség van" a helyzet ellenőrzéséhez a statárium körülményei között - szögezte le Ray Nagin a televízióban. A polgármester szerdán elrendelte a városban maradt jó százezer ember evakuálását.

Az amerikai történelem egyik legnagyobb nemzeti katasztrófájának nevezte George W. Bush elnök a Katrina hurrikán pusztítását, miután megszemlélte a vízzel elárasztott New Orleanst és környékét.

Ezrek fulladhattak meg az árban

A washingtoni kormány közegészségügyi szükségállapotot vezetett be szerdán a Mexikói-öböl partvidékén, élelmiszer, gyógyszer és ivóvíz szállítmányokat indított gyorssegélyként a Katrina hurrikán áldozatainak a térségbe.


Klikk a képre!

New Orleans polgármestere, Ray Nagin szerdán úgynyilatkozott, hogy sok holttest lehet a vízben vagy az elárasztott házak padlásain. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy legkevesebb százak, de inkább ezrek veszthették életüket. Mary Landrieu louisianai szenátor több ezer halotról tud.

A városban szerdán megállt a víz emelkedése, mivel kiegyenlítődött a Pontchartrain tó vízszintjével.

Az áramhiány pótlására generátorokat szállítanak a térségbeli kőolajvezetékek szivattyúállomásaihoz, hogy ismét beindíthassák a kőolaj kitermelését a Mexikói-öbölben.

Kiürítik a várost

New Orleansban a hatóságok szerdán elhatározták az egész város kiürítését, az ott rekedt emberek evakuálását, amit szerdán a Superdome stadion kiürítésével már meg is kezdtek.

Évekig fog tartani, amíg a Mexikói-öböl partvidéke kiheveri a szörnyű csapást figyelmeztetett az elnök, s felhívta rá a figyelmet, hogy a hurrikán pusztítását az egész ország meg fogja érezni.

Polgárainknak meg kell érteniük, hogy ez a vihar visszavetette benzintermelő és szétosztó kapacitásunkat, közölte Bush, miután csütörtökön az Air Force One elnöki gép fedélzetéről megnézte a hurrikánsújtotta területeket.

Houstonba mennek

Több mint tízezer embert ötszáz busz viszi New Orleansból az 560 kilométerre levő Houstonba, ahol az év végéig, de szükség esetén tovább is a hatalmas méretű fedett baseballstadion, az Astrodome nyújt nekik hajlékot Rick Perry texasi kormányzó szerdai bejelentése szerint.

New Orleansben egyre súlyosabb méreteket öltenek a fosztogatások, van ahol élelmiszert zsákmányolnak, de ruhaboltba és ékszerüzletbe is betörtek, és kirámolták az egyik Wal-mart áruház lőfegyver részlegét is.

Kipakoltak egy fegyverüzletet

Az utcákon fegyveres bandák jelentek meg. Egy lövöldözésben egy rendőr és egy fosztogató megsebesült. A patinás óvárosi francia negyedben is ellenőrizhetetlenné vált a helyzet, a gazdátlan boltok szabad prédát jelentenek a csőcseléknek.

A kormány újabb tízezer nemzeti gárdistát mozgósított a katasztrófa sújtotta területre.

A magyarok már nincsenek veszélyben


Klikk a képre!

New Orleansben és környékén mintegy száz magyar állampolgár rekedhetett, de többségük időközben már eltávozott onnan Gergatz István New Orleans-i tiszteletbeli magyar konzul szerint. A konzul már csak két magyarról tud, aki még mindig a városban vannak. A Mississippi állam katasztrófa sújtotta parti sávjában élő magyarokról egyelőre nincs híre.

A legnagyobb gondot a távközlés bénultsága jelenti, a térségben szinte lehetetlen telefonálni, nincs villanyáram, nem tudják feltölteni a mobiltelefonokat sem.

Az amerikai nagykövetségen 24 órás szolgálatot teljesítő válságtörzs alakult. Simonyi azt kéri, hogy a bajba jutott magyar állampolgárok próbálják meg felvenni a kapcsolatot a washingtoni nagykövetséggel vagy a New York-i konzulátussal, de adott esetben bármely EU-állam nagykövetségével, ha segítsége szorulnak.

  • Hírek
  • Hírek