Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

A Frances lecsapott Floridára

2004.09.05. 18:45
Kétmillió ember maradt áram nélkül Floridában, ahová egynapos késéssel megérkezett a Frances hurrikán. A hatóságok 2,8 millió embert szólítottak fel lakóhelyük elhagyására. A vihar eddig két ember halálát okozta a Bahamákon.
Óránkénti százhetven kilométeres erősségű széllel, zuhogó esővel megérkezett a Frances hurrikán az egyesült államokbeli Floridába, ahol közel kétmillió ember maradt áram nélkül.

A Frances előszele Miamiban
Tekintse meg képeinket!
Az országos hurrikán-központ tájékoztatása szerint a szélvihar központi része Miamitól 170 kilométerre északra, helyi idő szerint vasárnap éjszaka egy órakor érte el a szárazföldet, egy nappal később, mint ahogy várták.

Az éjszakai égboltot a felrobbanó és szikrázó transzformátorok fénye világította meg, miközben mintegy százezren menedékhelyeken, szállodák előcsarnokaiban húzta meg magát.

2,8 millió embernek mennie kellett

A hatóságok közel 2,8 millió embert szólítottak fel lakóhelyük elhagyására és mintegy 70 ezer helyi lakos, illetve turista vonult különböző menedékhelyre. Az utcákat szemét és a pálmafák levelei borítják. Az utak és a strandok teljesen néptelenek. A hatóságok ennek ellenére őrizetbe vettek két fosztogatót, akik egy templomba akartak behatolni. Bezártak a boltok, még a benzinkutak is.

George Bush elnök szombat este Floridát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, ami a károsultakat szövetségi segélyre jogosítja fel. A tomboló vihar miatt a hatóságok a kárt még nem mérhették fel, de a becslések szerint máris milliárdokra rúghat.

Néhány nyaralónak tetszik

A kikötőkben a kisebb hajók játékszerként himbálództak a vízen. Van, aki persze örül a viharnak. Kilenc nagy tengerjárón közel 10 ezer embernek ugyanis valamelyest meghosszabbodott a nyaralása, mert az úszószállodák a rendkívül heves időjárás miatt képtelenek visszatérni a floridai anyakikötőbe. Ezek a hajók feltehetően - helyi idő szerint - vasárnap késő este futnak be.

A Frances várhatóan hétfőre hagyja el Floridát Alabama irányába.

A kisebb hajók játékszerként himbálództak
Tekintse meg képeinket!
Megjárta a Bahamákat

A Frances mielőtt betört volna Floridába a Bahama-szigeteken söpört végig, ahol tetőket sodort el a szél, árvíz keletkezett és két ember meghalt. A hurrikán elődje, a Charley három héttel ezelőtt több milliárd dolláros kárt okozott Florida északnyugati részében, és életét vesztette 27 ember.

Frances előszele - helyi idő szerint - szombaton reggel csapott le Floridában, miközben a 480 kilométer hosszú tengerparti részen továbbra is életben van a hurrikánriadó. Az időjárási szakértők szerint a vihar 20-30 centiméternyi, helyenként félméteres csapadékot hoz majd, ami komoly árvízveszéllyel járhat.