Judit
3 °C
7 °C

A Frances lecsapott Floridára

2004.09.05. 18:45
Kétmillió ember maradt áram nélkül Floridában, ahová egynapos késéssel megérkezett a Frances hurrikán. A hatóságok 2,8 millió embert szólítottak fel lakóhelyük elhagyására. A vihar eddig két ember halálát okozta a Bahamákon.
Óránkénti százhetven kilométeres erősségű széllel, zuhogó esővel megérkezett a Frances hurrikán az egyesült államokbeli Floridába, ahol közel kétmillió ember maradt áram nélkül.

A Frances előszele Miamiban
Tekintse meg képeinket!
Az országos hurrikán-központ tájékoztatása szerint a szélvihar központi része Miamitól 170 kilométerre északra, helyi idő szerint vasárnap éjszaka egy órakor érte el a szárazföldet, egy nappal később, mint ahogy várták.

Az éjszakai égboltot a felrobbanó és szikrázó transzformátorok fénye világította meg, miközben mintegy százezren menedékhelyeken, szállodák előcsarnokaiban húzta meg magát.

2,8 millió embernek mennie kellett

A hatóságok közel 2,8 millió embert szólítottak fel lakóhelyük elhagyására és mintegy 70 ezer helyi lakos, illetve turista vonult különböző menedékhelyre. Az utcákat szemét és a pálmafák levelei borítják. Az utak és a strandok teljesen néptelenek. A hatóságok ennek ellenére őrizetbe vettek két fosztogatót, akik egy templomba akartak behatolni. Bezártak a boltok, még a benzinkutak is.

George Bush elnök szombat este Floridát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, ami a károsultakat szövetségi segélyre jogosítja fel. A tomboló vihar miatt a hatóságok a kárt még nem mérhették fel, de a becslések szerint máris milliárdokra rúghat.

Néhány nyaralónak tetszik

A kikötőkben a kisebb hajók játékszerként himbálództak a vízen. Van, aki persze örül a viharnak. Kilenc nagy tengerjárón közel 10 ezer embernek ugyanis valamelyest meghosszabbodott a nyaralása, mert az úszószállodák a rendkívül heves időjárás miatt képtelenek visszatérni a floridai anyakikötőbe. Ezek a hajók feltehetően - helyi idő szerint - vasárnap késő este futnak be.

A Frances várhatóan hétfőre hagyja el Floridát Alabama irányába.

A kisebb hajók játékszerként himbálództak
Tekintse meg képeinket!
Megjárta a Bahamákat

A Frances mielőtt betört volna Floridába a Bahama-szigeteken söpört végig, ahol tetőket sodort el a szél, árvíz keletkezett és két ember meghalt. A hurrikán elődje, a Charley három héttel ezelőtt több milliárd dolláros kárt okozott Florida északnyugati részében, és életét vesztette 27 ember.

Frances előszele - helyi idő szerint - szombaton reggel csapott le Floridában, miközben a 480 kilométer hosszú tengerparti részen továbbra is életben van a hurrikánriadó. Az időjárási szakértők szerint a vihar 20-30 centiméternyi, helyenként félméteres csapadékot hoz majd, ami komoly árvízveszéllyel járhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?