Gusztáv
3 °C
6 °C

Újabb hurrikán az Atlanti-óceánon

2004.09.06. 13:00
Átlagosan tíz trópusi vihar, ebből négy hurrikán söpör végig az atlanti térségen június és október között, de idén csak augusztusban nyolcat számoltak össze, amiből három fejlődött hurrikánná. Az óránként kétszáz kilométeres sebességű szelet hajtó Ivan várhatóan másfél nap múlva éri el Barbadost, a karibi térség keleti részét.
Alig vesztette el erejét a Frances, újabb hurrikán közelít a karibi térség felé, ami ezúttal nem női, hanem a férfi nevet kapott, jelenti a Reuters.

Az Ivan az idei atlanti térségi hurrikánszezonban már a kilencedik trópusi ciklon és a negyedik, ami ciklonból hurrikánná fejlődik. A karibi térség keleti felében fekvő Barbados szigetén vasárnap óta újra viharkészültség lépett életbe.

Az Ivan harminchárom kilométeres óránkénti sebességgel halad, és valamivel több mint kétszáz kilométer/órás sebességű szele van, de előrejelzések szerint ez még erősödni fog; a hatalmas károkat okozó Francesnek csak százhetvenre futotta, amikor elérte Floridát. A hurrikán egyelőre ezerháromszáz kilométerre délkeletre mozog Barbadostól, amit másfél nap alatt érhet el.

Kicsi, de erős

A hurrikán távolsága miatt egyelőre nehéz megjósolni merre veszi az irányt, szakértők szerint a Kis-Antillákat és a Hispaniola szigetén lévő Dominikai köztársaságot, valamint Haitit fogja elérni.

Az Ivan egyébként rekordernek számít saját súlycsoportjában, viszonylag kis átmerője ellenére nagyon erős.

Az atlanti térségben a hurrikánszezon június 1-től november 30-ig tart, ez idő alatt átlagosan tíz trópusi ciklon vonul át az Atlanti-óceán fölött, átlagosan négy fejlődik hurrikánná. Idén azonban már augusztusban nyolc keletkezett, amiből három hurrikán lett; a Charley és a Frances az Egyesült Államokat is elérte.

#alt#
Az Ivan (sárga pötty) és várható útvonala magyar idő szerint délelőtt tizenegykor

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!