Auguszta
-7 °C
0 °C

Tízezer félmeztelen lányból választott feleséget a király

2003.09.08. 13:30
A pazarlásairól már korábban elhíresült Mswati a világ egyik legelmaradottabb országa, Szváziföld királya idén is több tízezer félmeztelen lányból válogatott magának feleséget. A civilszervezetek kritizálnak, a lányok viszont szívesen kiugranának a reménytelen szegénységből.
Tízezer fiatal, félmeztelen lány táncolt három órán át Mswati szváziföldi király színe előtt pénteken, hogy őméltósága feleséget válasszon közülük, írja a YahooNews.

Éhínség, szegénység, AIDS

A minden évben megrendezett esemény számos emberi jogi szervet ellenérzését kiváltotta az éhínség, szegénység és az AIDS-járvánnyal különösen sújtott országban.

Az Afrika utolsó feudális monarchiáját irányító Mswatinak jelenleg tíz felesége és egy jegyese van, de minden évben választ magának újabbat.

Jóllehet a rendezvény tradicionálisnak számít az országban, több momentuma számos ellenérzést szült már. Mswatit általában nem foglalkoztatja, hogy országa a világ legszegényebbjei közé tartozik, tavaly negyvenötmillió dolláros magánrepülőt kért magának a parlamenttől, amit végül nem kapott meg.

Ugyancsak tavaly egy anya azért kezdett perelni, mert lányát a palotaőrök szöktették meg erőszakkal az iskolaudvarról, és akarata ellenére kényszerítették a király udvarába, miután násztánca alapján Mswati kiválasztotta magának a lányt. Az anya bár eljutott a bíróságig, az végül ejtette a pert.

Limuzint akarok

Idén még több lány jelent meg a násztáncon, sokak számára ugyanis ez jelenti az egyetlen kiugrási lehetőséget. "Belefáradtam a szegénységbe, királynő akarok lenni, remélem, felfigyel rám a király" - nyilatkozta egy tizenhétéves lány.

A násztáncot a hadsereg díszbemutatója kíséri, Mswatinak pedig több kamerával az állami tévé örökíti meg a táncoló monokiniző feleségjelölteket, hogy a király a felvételek alapján válassza jövendőbelijét.

A lányok énekelnek, táncolnak, mindezt késsel és kanállal, hogy bizonyítsák, jártasak a házimunkában.

"Limuzint akarok és egy olyan házat, amilyet a királynők kapnak. Azt szeretném, ha a gyerekeim Angliában járnának iskolába" - mondta el az idei év táncosa, egy tizennégy éves hajadon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!