Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Műszaki hiba miatt zuhanhatott le az osztrák sárkányrepülős

2006.09.10. 11:51
Valószínűsíthető, hogy a sárkányszerkezet meghibásodása miatt zuhant le az az osztrák sárkányrepülő, aki a szombaton kora este Balatonkeresztúron történt baleset következtében szörnyethalt, közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője.

Az osztrák állampolgárságú férfi - aki közel 30 éves repülési tapasztalattal rendelkezett, és saját sárkányrepülőjét vezette - a helyi repülőtéren szenvedett halálos balesetet szombaton. A férfi rendszeresen repült Magyarországon, a balatonkeresztúri repülőtérről is.

Egy szemtanú - aki maga is sárkányrepülő - látta, ahogy a pilóta felszáll, majd 40 méter után leáll a motorja és a sárkány pörögve a földbe csapódik.

A helyszíni vizsgálat szerint valóban állt a légi jármű motorja a földet éréskor, ez látszik a sérülésekből. A szárnyak sérüléseiből pedig nagy valószínűséggel az feltételezhető, hogy magának a szárnyszerkezetnek a hibája okozhatta a balesetet, és a pilóta állította le a motort a nagyobb baj megelőzés érdekében.

A sárkányrepülőknek van motoros és úgynevezett "gyalogsárkány"-változata is, azaz a motor hibája nem kell, hogy okvetlenül balesethez vezessen. Így egy olyan nagy tapasztalatú pilóta, mit amilyen az osztrák volt, akkor is le tudta volna tenni biztonságosan a szerkezetet, ha a motor valamilyen okból meghibásodik.

A szakértői csapatnak azt kell megerősítenie, hogy valóban a sárkányszerkezet meghibásodása okozta a balesetet.