Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Műszaki hiba miatt zuhanhatott le az osztrák sárkányrepülős

2006.09.10. 11:51
Valószínűsíthető, hogy a sárkányszerkezet meghibásodása miatt zuhant le az az osztrák sárkányrepülő, aki a szombaton kora este Balatonkeresztúron történt baleset következtében szörnyethalt, közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője.

Az osztrák állampolgárságú férfi - aki közel 30 éves repülési tapasztalattal rendelkezett, és saját sárkányrepülőjét vezette - a helyi repülőtéren szenvedett halálos balesetet szombaton. A férfi rendszeresen repült Magyarországon, a balatonkeresztúri repülőtérről is.

Egy szemtanú - aki maga is sárkányrepülő - látta, ahogy a pilóta felszáll, majd 40 méter után leáll a motorja és a sárkány pörögve a földbe csapódik.

A helyszíni vizsgálat szerint valóban állt a légi jármű motorja a földet éréskor, ez látszik a sérülésekből. A szárnyak sérüléseiből pedig nagy valószínűséggel az feltételezhető, hogy magának a szárnyszerkezetnek a hibája okozhatta a balesetet, és a pilóta állította le a motort a nagyobb baj megelőzés érdekében.

A sárkányrepülőknek van motoros és úgynevezett "gyalogsárkány"-változata is, azaz a motor hibája nem kell, hogy okvetlenül balesethez vezessen. Így egy olyan nagy tapasztalatú pilóta, mit amilyen az osztrák volt, akkor is le tudta volna tenni biztonságosan a szerkezetet, ha a motor valamilyen okból meghibásodik.

A szakértői csapatnak azt kell megerősítenie, hogy valóban a sárkányszerkezet meghibásodása okozta a balesetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?