Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Huszonnégy halott hétvégén az utakon

2006.09.10. 12:56
A hétvégén 19 közúti baleset történt, melyeknek összesen 24 halálos áldozatuk volt, köztük egy négyéves kisgyermek. Vasárnap hajnalban két lány és két fiú vesztette életét a 7-es úton, feltehetően diszkóból tartottak hazafelé.

A hétvégén 19 közúti balesetben összesen 24-en vesztették életüket, többen, mint az elmúlt két hétvégén összesen - tudatta az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság a hétvégi fokozott közúti ellenőrzések vasárnapi 16 órás adatai alapján. (Augusztus utolsó hétvégéjén nyolcan, szeptember első hétvégéjén tizenhárman vesztették életüket az ország közútjain.)

A hétvégén tizenkilenc, halálos sérüléssel járó baleset történt, ebből nyolc úgynevezett egyjárműves, pályaelhagyásos baleset volt, amelyekben más személy vagy jármű nem játszott szerepet. Négy balesetben gyalogost ütöttek el, négy ízben motorkerékpár ütközött személy- vagy teherautóval. Két olyan baleset is történt a hétvégén, amelyben ketten vesztették életüket, egy másik balesetben négy fiatal halt meg.

A balesetek okait vizsgálják, az elsődleges adatok alapján jelentős szerepet játszott a járművezetők figyelmetlensége, a sebesség nem megfelelő megválasztása, valamint a járművek, különösen a kerékpárok kivilágítására vonatkozó szabályok megsértése.

Diszkóbaleset

Négy személy - két fiú és két lány - halálát okozó közúti baleset történt vasárnap hajnalban a Fejér megyei Petend községnél.

A 7-es főúton egy személygépkocsi lesodródott az útról, majd egy fának ütközött. Az Opel Astrában tartózkodó 4 személy életét vesztette. A baleset oka egyelőre nem ismeretes, mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese az MTI-nek.

Az MTI értesülése szerint a budapesti és érdi lakosok voltak az áldozatok, akik valószínűleg a balesetet megelőzően a Velencei-tónál egy diszkó vendégei voltak, mert a roncsok között rábukkantak a szórakozóhely belépőjegyeire. Az autó teljesen összeroncsolódott.

Motorosbalesetek

Életét vesztette egy segédmotorkerékpáros, aki autóval ütközött szombaton a Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főúton, Csorna térségében. Az autót Medgyasszay László országgyűlési képviselő vezette. A politikus nem sérült meg. A baleset körülményeit és a felelősség kérdését a rendőrség vizsgálja.

Egy másik motorkerékpáros is életét vesztette szombaton, mikor összeütközött egy autóval a budapesti Szentendrei úton.

Segédmotoros kerékpárjával álló kisteherautónak ütközött egy férfi vasárnap Alapon. A helyi, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

Gyereket gázolt halálra

A helyszínen halt bele sérüléseibe egy négyéves kisgyermek, aki kiszaladt az út közepére és elütötte egy autó a Somogy megyei Segesden szintén szombaton. A gépkocsi 34 éves balatonfenyvesi vezetője ugyan elrántotta a kormányt, és átsodródott a túloldalra, de így sem tudta elkerülni a balesetet.

Halálos gyalogosbaleset történt vasárnap a főváros IX. kerületében is, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Bartha László őrnagy elmondta, a baleset reggel történt, amikor egy, a Lágymányosi hídon Buda felé haladó autó - eddig tisztázatlan körülmények között - elgázolt egy, az úttesten áthaladó nőt. A 60 éves nő a helyszínen életét vesztette, a rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Szombaton hajnalban Dabasnál egy 64 éves férfi vesztette életét, miután járművét megdobta egy lassító sziget. Az autó többször megfordult a tengelye körül, végül a vonatsínekre esett.

Egy 28 éves eleki férfi két fiatal lánnyal autózott Gyula felé, amikor az eleki úton egy kanyarban kisodródott, majd keresztbefordult az úton, végül az út bal oldalán egy kútgyűrűnek csapódott. Az autót vezető férfi könnyű, két nőutasa súlyos sérüléseket szenvedett, akik közül az egyik, aki 16 éves volt, a kórházban meghalt. Az autó vezetőjénél az alkoholszonda ittasságot jelzett.

Öt baleset pénteken

Pénteken öt balesetben heten haltak meg. Szeged mellett két ember halt meg, amikor autójuk egy kanyarban kisodródott. A sofőr a kormányt visszarántotta és egy fának ütközött. Hajú-Bihar megyében, Ohat térségében két férfi vesztette életét, amikor teherautójukkal frontálisan ütköztek.

Nem volt kivilágítva a biciklije annak az 50 éves férfinek, akit Szolnok megyében, Kunhegyes mellett ütöttek el péntek este. A férfi a helyszínen meghalt.

A Somogy megyei Bolhón egy 55 éves férfi az árokba hajtott pénteken este, egyik utasa nem élte túl a balesetet. További három utas súlyos sérüléseket szenvedett. A baleset oka feltehetően az volt, hogy a sofőr ivott.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pénteken valamivel éjfél előtt egy 32 éves nő személygépkocsijával egy villanyoszlopnak ütközött. Kórházba szállították, de ott már nem tudták megmenteni az életét.

Fokozott ellenőrzés

A rendőrség a nyári szabadságolási, illetve turisztikai szezon alatt, a nyár elején bekövetkezett balesetek nagy száma miatt fokozott ellenőrzésekbe kezdett hétvégenként. A péntek délutántól vasárnap estig tartó ellenőrzések - amelyeket július 21-én kezdtek meg - a gyorsforgalmi úthálózatra, az egy- és kétszámjegyű utak közlekedésbiztonsági szempontból fokozottan veszélyes szakaszaira, továbbá az idegenforgalommal érintett területekre terjed ki.

A rendőrség közleményében azt írta: a halálos kimenetelű balesetek nem a fokozott ellenőrzés alá vont útszakaszokon, illetve nem az ellenőrzések ideje alatt történtek. Azokon a szakaszokon, ahol a rendőri akciókat végrehajtották, az ellenőrzések ideje alatt nem következett be halálos baleset.

 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!