Diána
12 °C
27 °C

Már Amerikában tombol az Isabel hurrikán

2003.09.18. 21:54
Az Egyesült Államok partjait helyi idő szerint a délutáni órákban érte el Isabel, a legnagyobb erősségi fokozatba sorolt hurrikán. Háromszázezer embert szólítottak fel otthona elhagyására, Bush elnök Camp Davidbe menekült, a szakértők tetemes károktól tartanak. A hurrikán Kanada felett fog elülni.
Erős széllel és heves esőzéssel kezdte programját az Isabel hurrikán az Egyesült Államok keleti partján. Az Isabel elérte a százhatvan km/h-s sebességet, és az előrejelzések szerint áradásokra is lehet majd számítani.

Isabel kedden még az Atlanti óceán fölött kavargott

Emberek tízezreit telepítették ki az elmúlt napokban Észak-Karolina és Virginia partjairól, bár többek otthon maradtak, hogy vésztartalékokkal felszerelkezve vészeljék át a hurrikánt. Isabel magyar idő szerint öt órakor érte el a partokat.

Az amerikai hatóságok elrendelték a szükségállapotot, az elkövetkező napokban zárva tartanak az iskolák, az üzletek és hivatalok, valamint a washingtoni kormányhivatalok is.

Félárbocon a nemzeti lobogó

"Ez nagy, ez csúnya. Ez rosszindulatú vihar, és felénk tart" - kommentálta a helyzetet a washingtoni polgármester, Anthony Williams. George Bush amerikai elnök is elhagyta irodáját, és Camp Davidbe vonult vissza, hogy átvészelje a vihart. A Fehér Házban félárbocra eresztették a nemzeti zászlót, és az elnök Jumbóját is biztonságosabb helyre elszállították.

A BBC helyszíni tudósítója szerint alig lehet állva maradni az erős szélben és szakadó esőben. A meteorológusok szerint a hurrikán az Egyesült Államok keleti partján észak felé haladva, Kanadában fog szétoszlani.

Bár az ötös, tehát a legnagyobb erősségű vihar gyengült ugyan mielőtt elérte a szárazföldet, szakértők szerint így is komoly károkat fog okozni.