Árpád
-2 °C
4 °C

Már Amerikában tombol az Isabel hurrikán

2003.09.18. 21:54
Az Egyesült Államok partjait helyi idő szerint a délutáni órákban érte el Isabel, a legnagyobb erősségi fokozatba sorolt hurrikán. Háromszázezer embert szólítottak fel otthona elhagyására, Bush elnök Camp Davidbe menekült, a szakértők tetemes károktól tartanak. A hurrikán Kanada felett fog elülni.
Erős széllel és heves esőzéssel kezdte programját az Isabel hurrikán az Egyesült Államok keleti partján. Az Isabel elérte a százhatvan km/h-s sebességet, és az előrejelzések szerint áradásokra is lehet majd számítani.

Isabel kedden még az Atlanti óceán fölött kavargott

Emberek tízezreit telepítették ki az elmúlt napokban Észak-Karolina és Virginia partjairól, bár többek otthon maradtak, hogy vésztartalékokkal felszerelkezve vészeljék át a hurrikánt. Isabel magyar idő szerint öt órakor érte el a partokat.

Az amerikai hatóságok elrendelték a szükségállapotot, az elkövetkező napokban zárva tartanak az iskolák, az üzletek és hivatalok, valamint a washingtoni kormányhivatalok is.

Félárbocon a nemzeti lobogó

"Ez nagy, ez csúnya. Ez rosszindulatú vihar, és felénk tart" - kommentálta a helyzetet a washingtoni polgármester, Anthony Williams. George Bush amerikai elnök is elhagyta irodáját, és Camp Davidbe vonult vissza, hogy átvészelje a vihart. A Fehér Házban félárbocra eresztették a nemzeti zászlót, és az elnök Jumbóját is biztonságosabb helyre elszállították.

A BBC helyszíni tudósítója szerint alig lehet állva maradni az erős szélben és szakadó esőben. A meteorológusok szerint a hurrikán az Egyesült Államok keleti partján észak felé haladva, Kanadában fog szétoszlani.

Bár az ötös, tehát a legnagyobb erősségű vihar gyengült ugyan mielőtt elérte a szárazföldet, szakértők szerint így is komoly károkat fog okozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?