Marcell
19 °C
32 °C

Megszabadulnának a kövér rendőröktől Bangladesben

2003.09.24. 11:30
A siralmas közállapotok jobbítása érdekében a bangladesi kormány a rendőrség elhízott, és iöregedett állományának drasztikus méretű cseréjét tervezi.
A bangladesi kormány azt tervezi, megszabadul harmincezer elhízott vagy megöregedett rendőrtisztjétől. Az állományt fiatal és fitt tisztekkel töltenék fel.

A kormányzat a közbiztonság növelésének céljából fontolgatja a lépést. A tikkasztó hőségben az autósokkal kiabáló túlsúlyos, napszemüveges rendőrök általános látványnak számítanak a százharminc millió lakosú országban, írja a BBC.

A kormányzat tart az intézkedés társadalmi visszhangjától - bizonyítja ezt a tervezet késleltetése is, az utóbbi években ugyanakkor kritikus szintre süllyedt a bangladesi rendőrség morálja.

A gyilkosságok és nemi erőszakok elkövetésének meredeken emelkedő száma miatt a miniszterelnök-asszony, Kaleda Zia kénytelen volt a katonaság segítségét kérni, miután a rosszul fizetett és irányított, korrupt rendőrségi állomány tehetetlennek bizonyult.

A kormányzat reméli, hogy a fiatal és egészséges tisztekkel való vérfrissítés kedvező hatással lesz az ország leszerepelt rendőrségére.

Az elképzelés kritikusai ugyanakkor azt mondják, a megoldás valójában az lenne, ha a rendőröket ugyanolyan jól fizetnék, mint a katonákat. Jelenleg a rendfenntartók csak töredékét kapják a hadsereg biztosította fizetésnek.