Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Dunába zuhant egy kisrepülő Nagymarosnál

2005.09.24. 21:26
A gép kényszerleszállást próbált végrehajtani, de beleakadt egy magasfeszültségű vezetékbe. A pilóta kimászott az elsüllyedt gépből. A leszakadt vezeték egy motoros előtt csapódott a földre, a sofőr felborult, mentők szállították kórházba. A leszakadt vezeték miatt áll a vonatforgalom Szob és Nagymaros között.

Sikertelen kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülő Dömös és Nagymaros térségében szombat délután negyed hatkor, a gép a vízbe csapódott.

Személyi sérülés nem történt, a gépen utas nem tartózkodott, a pilótának sikerült kikászálódnia a víz alá merült repülőből, közölte a Pest megyei rendőrség az Indexszel.

Nem tudják kiemelni a roncsot

Egyelőre nem tudni, hogy a pilóta miért kényszerült leszállni, és mi volt a tervezett leszállási hely. A gép egy magasfeszültségű vezetékbe gabalyodott bele, ezért zuhant a Dunába.

A gép jelenleg is a Dunában van tíz méterre a nagymarosi parttól. A tűzoltóság búvárai a helyszínen vannak, és vizsgálják a test akadályozza-e a hajóforgalmat.

Az MTI munkatársa a helyszínen lévő szakemberektől úgy értesült: a búvároknak sikerült többször is megérinteniük a repülő szárnyát, a gép farka többször kiemelkedett a vízből, de folyamatosan sodródik a folyómederben.

A fővárosból radarral felszerelt hajó érkezik, hogy megpróbálják pontosan lokalizálni a roncs helyét. A tervek szerint még az éjszaka folyamán kiemelik a gépet Dunából, mert veszélyezteti a hajóforgalmat.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője vasárnap közölte, hogy a roncs, amelyet megpróbáltak kiemelni, leszakadt a vontatókötélről, továbbsodródott a meder mélyén, és eltűnt. A tűzoltók hajnali negyed hatkor felhagytak a keresésével, mert nincs hozzá megfelelő kutató eszközük, fenékradaruk. Az elmerült repülőgép azonban nem akadályozza a hajóforgalmat - hangsúlyozta a szóvivő.

Egy motoros megsérült

Amikor a gép elszakította a nagyfeszültségű távvezetéket, a vasúti vezeték is megsérült, ezért Szob és Nagymaros között jelenleg áll a vonatközlekedés, jelentette az MTI.

Még egy baleset történt a repülő lezuhanásakor. Az elvágott felsővezeték, az autóútra zuhant, ahol emiatt egy motoros felborult. A mentők kórházba szállították.