Viola
-6 °C
-2 °C

Tévedett a nőgyógyász, most fizethet

2002.09.24. 11:54
Az érettségi várható időpontjáig fizetheti egy olasz orvos annak a gyermeknek az eltartási költségeit, aki mégis megszületett, miután rosszul végzett el egy magzatelhajtó műtétet. A nőgyőgyász biztosítója nem vállalta át a kártérítést.
Tévedett a nőgyógyász, miatta született meg egy nem kívánt gyermek, ezért annyi pénzt kell fizetnie kártérítésként, amennyi az újszülött felneveléséhez szükséges.

Pillanatragasztó a petevezetékbe

Ruggero Pasqualetto velencei orvost hét évvel ezelőtt azzal kereste fel az akkor harmincöt esztendos Rita Rigoni, hogy segítsen megakadályozni az újabb teherbeesést. Az asszonynak már volt két gyermeke, nem akart harmadikat, ugyanis nehezen jött ki a család a férj fizetéséből, a nő ezért el akart helyezkedni, hogy pénzt keressen. Mivel Rita szervezete nem bírta a fogamzásgátlókat, a petevezeték elzárását kérte. A nőgyógyász egy olcsóbb, nem sebészi jellegű eljárást javasolt. Ennek lényege: EKG-kontroll mellett pillanatragasztót fecskendeznek be a nő petevezetékébe. Nem a vezeték falának összeragadása, hanem a szer hatására keletkező, később varasodó seb okozza az elzáródást.

Gondtalan gyermekkor

Az asszony azonban az eljárás alkalmazása ellenére alig néhány hónap után áldott állapotba került, 1996 decemberében megszülte a nem kívánt gyermeket, majd pert indított az orvos ellen, s meg is nyerte azt. A velencei bíróság 105 ezer euró megfizetésére kötelezte Ruggero Pasqualettót. Az alperes ügyvédje azzal próbálta elhárítani a vádat, hogy védence annak idején javasolta az asszonynak: vetesse el a magzatot.

A bíróság azonban Rita jogi képviselőjének érvelését fogadta el, amely szerint a nő szuverén joga eldönteni, hogy akar-e abortuszt. Ebben az esetben viszont egy másik személy hibája miatt, kényszer hatása alatt történt volna a magzatelhajtás, amelyet az asszony nem kívánt vállalni. A bíróság olyan összeget számolt ki büntetésként, amely a gyermek eltartására elegendő egészen az érettségi vizsgáig.

Ha már így alakult, az orvos saját biztosítójával akarja kifizettetni a pénzt. A biztosító ezt azzal utasította el, hogy a kötvény csak betegség esetére ír elő kártérítést, a terhesség viszont nem kór. Különösen, ha ha nem a biztosított, hanem más személy esett teherbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!