Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Halálra ítéltek egy orosz lányt Kínában

2002.09.24. 14:39
Már két éve ül a siralomházban az a fiatal orosz nő, akit Kínában ítéltek golyó általi halálra kábítószer-csempészet miatt. Az ítélet már jogerős.
Kábítószer-csempészet miatt golyó általi halálra ítéltek Kínában egy húszéves orosz lányt.

Diplomáciai erőfeszítések

A két évvel ezelőtti esetről csak kedden, jóval az ítélet után értesült az orosz RIA-Novosztyi hírügynökség orosz rendőrségi körökből. A 2000-ben kiszabott ítéletet idén tavasszal hagyta jóvá a kínai legfelsőbb bíróság. Az orosz távol-keletről származó lány közeli kivégzésének hírét a vlagyivosztoki belügyi szervek sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták, a pekingi orosz nagykövetség munkatársa viszont igaznak mondta. A külképviselet hosszú ideig folytatott eredménytelen tárgyalásokat a kínai hatóságokkal, hogy enyhítsék a lány büntetését, és börtönében is többször meglátogatták.

Orosz nők kínai börtönben

A rendőrségi informátor szerint a fiatal nő egy éve dolgozott prostituáltként Pekingben, amikor azerbajdzsáni bűnözők rászoktatták a kábítószerre, majd drogfutárként használták. A kínai törvények szerint halálbüntetés ötven gramm, vagy annál nagyobb mennyiségű heroin birtoklásáért szabható ki, az elítélt pedig több mint egy kilogrammal bukott le a kínai határon. Mellette három, idén letartóztatott orosz nő ül kínai börtönökben, és rájuk is halál, legjobb esetben életfogytiglani szabadságvesztés vár. A közelmúltban egy dél-koreai állampolgárt végeztek ki a kínaiak kábítószer-csempészetért.

Orosz kábítószer-helyzet
Moszkvában kedden hozták nyilvánosságra, hogy Oroszországban 3-3,5 millió a rendszeres kábítószer-fogyasztók száma. Valentyina Matvijenko szociális ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a jelenség visszaszorítása érdekében intézkedés-csomagról fog dönteni az elnök, a kormány tagjai, és a regionális vezetők alkotta államtanács. Az intravénás kábítószerek fogyasztását hozzák összefüggésbe az AIDS egyes régiókban járványszerű terjedésével is, orosz sajátosság ugyanis, hogy a HIV-fertőzöttek 80-85 százaléka ebbol a körből kerül ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!