Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halálra ítéltek egy orosz lányt Kínában

2002.09.24. 14:39
Már két éve ül a siralomházban az a fiatal orosz nő, akit Kínában ítéltek golyó általi halálra kábítószer-csempészet miatt. Az ítélet már jogerős.
Kábítószer-csempészet miatt golyó általi halálra ítéltek Kínában egy húszéves orosz lányt.

Diplomáciai erőfeszítések

A két évvel ezelőtti esetről csak kedden, jóval az ítélet után értesült az orosz RIA-Novosztyi hírügynökség orosz rendőrségi körökből. A 2000-ben kiszabott ítéletet idén tavasszal hagyta jóvá a kínai legfelsőbb bíróság. Az orosz távol-keletről származó lány közeli kivégzésének hírét a vlagyivosztoki belügyi szervek sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták, a pekingi orosz nagykövetség munkatársa viszont igaznak mondta. A külképviselet hosszú ideig folytatott eredménytelen tárgyalásokat a kínai hatóságokkal, hogy enyhítsék a lány büntetését, és börtönében is többször meglátogatták.

Orosz nők kínai börtönben

A rendőrségi informátor szerint a fiatal nő egy éve dolgozott prostituáltként Pekingben, amikor azerbajdzsáni bűnözők rászoktatták a kábítószerre, majd drogfutárként használták. A kínai törvények szerint halálbüntetés ötven gramm, vagy annál nagyobb mennyiségű heroin birtoklásáért szabható ki, az elítélt pedig több mint egy kilogrammal bukott le a kínai határon. Mellette három, idén letartóztatott orosz nő ül kínai börtönökben, és rájuk is halál, legjobb esetben életfogytiglani szabadságvesztés vár. A közelmúltban egy dél-koreai állampolgárt végeztek ki a kínaiak kábítószer-csempészetért.

Orosz kábítószer-helyzet
Moszkvában kedden hozták nyilvánosságra, hogy Oroszországban 3-3,5 millió a rendszeres kábítószer-fogyasztók száma. Valentyina Matvijenko szociális ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a jelenség visszaszorítása érdekében intézkedés-csomagról fog dönteni az elnök, a kormány tagjai, és a regionális vezetők alkotta államtanács. Az intravénás kábítószerek fogyasztását hozzák összefüggésbe az AIDS egyes régiókban járványszerű terjedésével is, orosz sajátosság ugyanis, hogy a HIV-fertőzöttek 80-85 százaléka ebbol a körből kerül ki.