Auguszta
-7 °C
0 °C

Öt embert ölt meg a dubaji reptér beomló teteje

2004.09.27. 16:48
A 4,1 milliárd dolláros program keretében folyamatosan bővített repülőtér egyik építés alatt álló épülete omlott be, öt embert megölve, többet megsebesítve. A beomlott épületet építésénél tanácsadóként közreműködött az a cég is, amely a májusban beszakadt párizsi repülőtéri épületet tervezte. Az akkori szerencsétlenségben négyen vesztették életüket.
Öt ember életét vesztette, tizenketten megsérültek az egyesült arab emírségekbeli Dubaj repülőterén, miután összeomlott hétfőn délelőtt egy építés alatt álló épület, és számos munkást maga alá temetett. Az áldozatok számáról a dubaji polgári repülési hivatal adott tájékoztatást.

'A világ leggyorsabban fejlődő reptere'

Egy épülő fal nagy része omlott le, közölte az építést végző vállalat egyik illetékese, hozzátéve, hogy a szerencsétlenség pillanatában, közép-európai idő szerint 9 óra tájban mintegy 150 munkás tartózkodott a helyszínen.

A dubaji repülőteret egy 4,1 milliárd dolláros program keretében folyamatosan korszerűsítik és bővítik. A közel-keleti térség egyik legforgalmasabb légikikötőjének számító repülőtér "a világ leggyorsabban fejlődő reptereként" hirdeti magát.

A francia cég tervezett, de nem épített

A 3. terminálon folyó munkálatok tervezésében tanácsadóként közreműködött a Párizsi Nemzetközi Repülőterek (ADP) vállalat, amely a párizsi De Gaulle repülőtéren zajló munkálatokért is felel. Ez utóbbin májusban ugyancsak összeomlott a terminál egy része, négy ember halálát okozva.

Az ADP egyik illetékese Dubajban korábban ugyanakkor azt mondta, hogy a vállalatnak semmi köze ahhoz az építési területhez, ahol a hétfői szerencsétlenség történt. A neve elhallgatásához ragaszkodó személy azt mondta, hogy az ADP volt a tervező, de az építkezésben nem vesz részt.

A dubaji repülőtéren évente 22 millió utas halad át. A 2018-ban befejeződő nagyszabású bővítéssel a légikikötőt évi 60 millió utas fogadására akarják képessé tenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!