Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Felmentették a halálba itatókat

2005.09.27. 10:58
Akár halállal is végződhet, ha erőszakkal itatják az alkoholistát. A két évvel ezelőtt alkoholmérgezésben elhunyt birjáni férfi itatóit kedden mentette fel a bíróság, mert laikusként nem tudták felmérni, mekkora mennyiség halálos a már részeg férfinak. A fiatalok később megverték a hozzátartozókat, ezért százezer forintos büntetést kaptak.
Felmentette az emberölés vádja alól a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában azt a három fiatalt, akiket azzal vádoltak, hogy két évvel ezelőtt halálra itattak egy férfit a baranyai Birjánban.

A huszonéves fiatalemberek és a 62 éves férfi 2003 áprilisában, húsvéthétfőn italoztak együtt a falu kocsmájában, és a fiúk több alkalommal is vodkát és fröccsöt rendeltek társuknak.

Téglakoporsót építettek köré

Vendégük - akiről tudták, rendszeresen és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt - többször is menni akart, de egyikük mindig visszatartotta, visszakísérte az asztalhoz, és újabb italt rendelt neki.

A férfi végül rosszul lett, s távozóban az italboltból, összeesett. Ekkor a fiatalemberek a magatehetetlen embert koporsót formázó alakban téglákkal rakták körbe, egy-egy téglát még a lábfejére is tettek.

Az eset szemtanúi értesítették a férfi hozzátartozóit, akik a helyszínről elvitték. Mivel a férfi állapota nem javult, mentőt hívtak. A sértett két hét múlva a kórházban elhunyt.

Alkoholmérgezés, tüdőgyulladás, halál

A vizsgálatok megállapították, hogy a férfi a véréből kimutatott 5,22 ezrelékes alkoholtartalom szerint heveny alkoholos mérgezésben szenvedett, az alkoholfogyasztás és halála között van összefüggés.

A nagy mennyiségű szeszesital hatása oxigénhiányos agykárosodást, szövődményként tüdőgyulladást, majd légzésleállást eredményezett, a férfit az orvosi beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.

Nem tudhatták, mennyi a halálos mennyiség

Az ügyészség emberöléssel és garázdasággal is vádolta a három fiatalembert. Az utóbbi bűncselekményt akkor követték el, amikor bántalmazták a sértett hozzátartozóit, amikor azok az elkövetőket tettükért felelősségre vonták.

Az ügyben korábban eljárt Baranya Megyei Bíróság a vádlottakat garázdaságban bűnösnek mondta ki és 50-50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, ugyanakkor felmentette őket az emberölés vádja alól.

Az indoklás szerint cselekményük nem a férfi megölésére irányult. A férfi alkoholbetegsége folytán laikusként nem mérhették fel, hogy a kocsmába érkezésekor már milyen fokú alkoholos állapotban volt, továbbá tény, hogy önmagában az a mennyiség, amelyet az italboltban elfogyasztott, nem vezethetett volna a halálához.

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntető tanácsa a felmentő ítéletet megalapozottnak találta és helybenhagyta, társtettesként elkövetett garázdaságért ugyanakkor az első és másodrendű vádlottat 100-100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.