Szilárda
-4 °C
3 °C

Anyja segítette halálba a paralízises fiút

2003.09.28. 16:19
Meghalt az a francia fiú, akit anyja segített a halálba, miután ezt az orvosok nem tették meg. Az igazságügyi miniszter emberséges eljárást kér a pszichiátriai kezelésen lévő anyának, az ügyészség nyomoz, és fontolgatja, hogy emberölés vádjával állítsák-e bíróság elé Marie Humbert-t. A közvélemény túlnyomó része az anya mellett áll, és az eutanáziát tiltó törvény megváltoztatását támogatja.
Két nappal azután, hogy édesanyja megkísérelte megölni, pénteken meghalt Vincent Humbert, a paralízisben szenvedő, szinte teljsen mozgásképtelen, néma és vak francia fiú, aki az eutanáziát tiltó francia törvények miatt saját anyjától kérte, hogy segítse a halálba.

Marie Humbert szerdán injekciózta be fiának a halált okozó nagy mennyiségű altatót.

Három éven át küzdöttek

A huszonkét éves fiú édesanyját a rendőrség a sikertelen gyilkossági kísérlet után azonnal őrizetbe vette az észak-franciaországi Berck-sur-Mer városában. Az asszonyt csütörtökön mentális állapotára való tekintettel pszichiátriai kezelésre küldték.

Vincent Humbert három éve történt autóbalesetben sérült meg, a sebesülések annyira súlyosak voltak, hogy a fiú nem tudott felépülni, élete végéig mozgásképtelen, vak és néma maradt volna.

Anyja és fia három éven át küzdöttek azért, hogy engedélyezzék számukra a kegyes halált. Miután ezt nem kapták meg, elhatározták az asszony fog véget vetni Vincent életének.

A franciák Humbert-ék mellett

Az ügyészség jelenleg is fontolgatja, hogy a nőt emberölés bűntettének vádjával állítsák-e bíróság elé, írja a BBC.

A városi ügyész elmondta, a nyomozás normális mederben folyik, tehát a fiú holttestét igazságügyi orvosszakértő fogja megvizsgálni.

"A legteljesebb emberséggel folytassák az eljárást" - szólított fel az eset kapcsán Dominique Perben francia igazságügyi miniszter.

Az esetnek a francia közvélemény nagy fontosságot tulajdonít, a francia napilapok vezető anyagként számolnak be róla.

Egy gyorsfelmérés szerint a francia lakosság meggyőző többsége ad igazat Marie Humbert-nek, hogy halálba segítette fiát, és nyolcvan százalékuk szerint meg kell változtatni az eutanáziáról szóló törvényt.

Megkapta, amit akart

Az eset évek óta közismert volt a franciák számára, az asszony több interjút is adott, levelet küldtek Jacques Chiracnak, valamint könyvet is írtak A meghalás jogát kérem öntől címmel.

"Megkapta, amit akart, és amit akart, az számít. Boldog vagyok, hogy a testvérem végre szabad, ez egy hatalmas könnyebbség" - nyilatkozta a fiú halála után bátyja, Laurant.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!