Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Átlagos nyár hidegrekordokkal

2005.09.29. 15:45
Szélsőséges volt az idei nyár, két napon is évszázados hidegrekord született, s augusztus végéig országos átlagban másfélszer annyi csapadék hullott, mint a sokéves átlag, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összegzéséből.
Több mint százéves hidegrekord dőlt meg június 9-én, a napi maximumhőmérséklet országszerte mindössze 7-14 fok között alakult, augusztus 9-én, a Nógrád megyei Zabaron még ennél is alacsonyabb értéket, 4,6 fokot mértek.

Ilyen hidegre nyáron a meteorológiai mérések kezdete óta nem volt példa. Ennek ellenére a nyár átlaghőmérséklete a sokévi átlagnak megfelelően 18 és 21 fok között alakult, csupán a hegyvidékeken volt ennél hűvösebb.

Országos átlagban augusztus 31-ig 340 milliméter csapadék hullott, ami több mint másfélszerese a sokévi átlagnak. Ehhez hasonló csapadékos nyár utoljára 1999-ben volt. Augusztusban az ország nagy részén olyan jelentős mennyiségű csapadék esett, amire ebben a hónapban a meteorológiai mérések kezdete óta nem volt példa.

Ez az ország legnagyobb részén 150 milliméter feletti értéket jelentett, de több területen - a Balaton keleti vidékén, a Somogyi- és Tolnai-dombságban, a Nagykunságon, a Bakonyban és a Mátrában - 200-250 milliméter közötti csapadékot mértek.

Kevesebb volt a napsütés

A három nyári hónapban, júniusban, júliusban és augusztusban a szokásosnál kevesebb napsütésben volt részünk a meteorológiai szolgálat adatai szerint: a napfényes órák száma délkeleten és a főváros térségében 750-800 volt, a Dunántúl nyugati részén és a Mátrában 650-700, másutt 700-750 volt. Ezek a számok 40-120 órával maradnak el az ilyenkor szokásos értéktől.

A legnagyobb meleget, 36,9 fokot július 31-én a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon, a leghidegebbet, 2,7 fokot, a Pest megyei Tésán mértek.