Szilárda
-4 °C
2 °C

Felháborodtak a nők a nemi erőszakkal vádolt férfiak perén

2004.09.29. 20:41
Új-Zélandról érkezett a brit bíróság a Pitcairn-szigetekre, hogy megindítsa azt a pert, amiben hét férfit - a felnőtt férfi lakosság egyharmadát - vádolják fiatalkorúak ellen elkövetett nemi erőszakkal. Az eljárás ellen a női lakosok is tiltakoznak, szerintük ez régóta hagyomány a csendes-óceáni koronagyarmaton.
Több pitcairn-szigeteki nőt felháborít az a per, ami a mintegy ötven fős populációval rendelkező mini szigeten folyik hét férfi ellen, akiket szexuális visszaéléssel, többek között nemi erőszakkal vádolnak, írja a BBC.

A brit koronához tartozó szigetállam felnőtt férfi lakosságának harmadát, köztük a sziget kormányzóját kiskorú lányok megrontásával vádolják, a szigetlakók viszont azt állítják, a fiatalkorúakkal folytatott szex náluk hagyomány.

A vádlottak között van egyébként a sziget első embere is, Steve Christian és fia, Randy is. A magukat ártatlannak valló férfiakon kívül nőrokonaik, sőt a sértettek szüleinek egy része is ugyanezt gondolja. A nők azt állítják, ezek a tettek konszenzuson alapultak.

Lázadók népe

Az Új-Zélandról a szigetre érkezett brit ügyészésg hasonlóan a lakosság nagyobb részéhez, elismeri, hogy megrögzült gyakorlat a fiatalkorúakkal folytatott szexuális viszony a szigeteken.

A jelenleg ötvenfős lakossággal rendelkező szigetet 1789-ben fedezte fel a hírhedt Bounty nevű hajó legénysége, és mivel féltek, hogy otthon elítélik őket, néhány polinéz rabszolgával együtt erre a lakatlan szigetre költöztek.

A brit korona hamarosan az első Csendes-óceáni gyarmataként tekintett a Pitcairn-szigetekre. Ezt egyébként a lakosság ma sem ismeri el, és erre hivatkozva utasítja el, hogy a brit bíróság ítéljen egy náluk réginek számító hagyományról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!