Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Nincs embrió apa nélkül

2003.10.01. 19:22
Precedens értékű ítéletben tiltotta meg szerdán a londoni felsőbíróság két nőnek, hogy lefagyasztott embrióikat az apák kifejezett hozzájárulása nélkül kihordhassák.
Natallie Evans és Lorraine Hadley hosszas bírósági csatározással próbálta elérni, hogy a laboratóriumban tárolt embrióikat beültessék.

Mindkét fél beleegyezése szükséges

A brit törvények alapján azonban az ilyen esetekben a megtermékenyítéstől a laboratóriumi tároláson át az embriók beültetéséig a folyamat minden lehetséges szakaszához mindkét fél írásos beleegyezése szükséges.

A felsőbíróság elrendelte a két embrió megsemmisítését is, ennek végrehajtását azonban felfüggesztették a fellebbezési szakasz végéig. Evans és Hadley az Európai Unió bíróságához készül fordulni az ügyben.

Joguk van a gyermekhez

Jogi érvük az, hogy csak ezzel a módszerrel reménykedhetnek saját gyermek világra hozatalában, ennek megakadályozása pedig alapvető emberi jogaikat sérti. Arra hivatkoznak, hogy ha természetes úton estek volna teherbe, és utána kapcsolatuk megszakadt volna az apákkal, ez utóbbiaknak semmi beleszólásuk nem lehetne abba, hogy kihordják-e a gyermeket, vagy sem.

Hibás törvény?

A szerdai bírósági végzés szerint azonban nem a jogalkalmazó, hanem a jogalkotó - vagyis a parlament - feladata eldönteni, hogy korrekcióra szorul-e a vonatkozó törvény.

Evans és volt élettársa az előtt döntött a mesterséges megtermékenyítési eljárásról, hogy az asszony daganatos betegség miatt kezelésre szorult, amely után már nem tudott természetes úton teherbe esni. Később a pár különvált, és az apa kérte az összesen hat lefagyasztott embrió megsemmisítését.

Hadley szintén egészségi okok miatt kényszerült annak idején mesterséges megtermékenyítési eljárásra, de azóta ő is elvált férjétől, aki szintén nem járul hozzá az embriók beültetéséhez.