Oszkár
20 °C
29 °C

Mérges gombóccal gyilkolta az állatokat

2003.10.01. 19:32
Bíróság elé állították azt a férfit, aki a gyanú szerint száznegyven állatot ölt meg mérgezett étellel Franciaországban. Az ügyészség két évet róna ki a férfira, aki mindent tagad. Az állatok gazdái eddig rettegtek, most kártérítést követelnek.
Két évre szeretne rács mögé juttatni az ügyészség egy idős francia vidéki férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy mérgezett húsgombóccal 140 kutyát, macskát és sok vadon élő állatot pusztított el hidegvérrel falujában és annak környékén.

Rovarírtó és kolbászdarabkák

Roland Bondonny volt borkereskedő azután keveredett gyanúba, hogy a rendőrség egy Carbofuran nevű rovar- és féregirtószer maradványait, valamint kolbászdarabkákat talált autója kesztyűtartójában.

A környékbeli állattulajdonosok kedvencei ilyen méregtől haltak kínhalált 1998 közepe és 2001 eleje között. Kilencven eb-, illetve macskatartó követel kártérítést gyötrelmes körülmények között elpusztult kedvenceiért.

Az állat-sorozatgyilkos a közép-franciaországi Tulle település és környékének állattulajdonosait tartotta rettegésben éveken át. A környékbeli gazdik hosszú időn át nem merték szabadon engedni ölebeiket a mérgezéstől tartva.

Az ügyészség gyanúja szerint sok vadon élő állat és madár is a lakóházak, hivatali épületek és iskolák környékén titokban elhelyezett, mérgezett húsdaraboktól pusztult el.

A gyanúsított tagad

A megszállott vadásznak számító Bondonney a szerdai bírósági tárgyaláson tagadott minden vádat, azt állította, hogy szereti a kutyákat, és soha senkinek nem ártott.

A 2001 februárjában őrizetbevett férfit akár két év szabadságvesztésre is ítélhetik a hatályos jogszabályok alapján, jelentette a Reuters és a dpa.