Emőke
-4 °C
9 °C

Kétezer embert temetett maga alá a sár Guatemalában

2005.10.09. 20:56
Óriási pusztítást okozott Guatemalában a Stan. A hurrikán csupán egyes erősségű volt, amikor partot ért Mexikóban, de a rengeteg eső megindította a hegyoldalakat, két maja falut teljesen betemetett a sár.

A Közép-Amerikai Guatemalában a mentőcsapatok még mindig nem tudtak megközelíteni 90 falut, mert a Stan hurrikán, később trópusi eső okozta áradások és sárcsuszamlások miatt járhatatlanok az utak.

Mexikóból Guatemalába: a Suchiate határfolyó vasúti hídját elsodorta az ár (EPA)

A 14 milliós országban a hatóságok eddig 508 halottról számoltak be, de a becslések szerint további 1400 ember vesztette életét, mert az Atitlan tónál fekvő két maja falut teljesen elöntött a víz. A mentést a folyamatosan szakadó eső is nehezíti.

A Stan trópikus viharként az elmúlt héten összesen több mint száz embert ölt meg a térségben, előtte hurrikánként Dél-Amerikában okozott hatalmas pusztítást. A Guatemalától délre fekvő El Salvadorban 67-en vesztették életüket.

Guatemalában utoljára 1998-ban pusztított ekkora vihar, a Mitch akkor 268 halálos áldozatot szedett és 110 ezer embert tett földönfutóvá.

Többet esővel, mint széllel

A mentőalakulatok tucatnyával emelik ki a holttesteket a sárból a nyugati turisták kedvelt célpontjának számító Panabaj és Tzanchaj településeken. Túlélőkre már nemigen számítanak, a sár ugyanis másfél napja zúdult le.

Az egyes erősségű Stan hurrikán kedden érte el a mexikói partokat, és bár szélerőssége gyenge volt, a hegyoldalban fekvő falvakban óriási pusztítást végzett. Ráadásul pont ott, ahol a térségben a legnagyobb a szegénység, írja a BBC.