Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

300 ezer forint bírság gyorshajtásért

2007.10.11. 20:50
A szabálytalankodó jármű tulajdonosát minden esetben megbírságolnák, tartalmazza a módosítási javaslat, ami szerdán kerül a kormány elé. Nőnek a bírságok is.

A mostani 100 ezerről 300 ezer forintra nőhet január elsejétől a legkirívóbb közúti szabályszegések legfelső büntetési tétele, elsősorban a gyorshajtóké, mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Budai Bernadett kormányszóvivő.

A tervek szerint a járművek tulajdonosait szabálysértéskor minden esetben megbírságolják, függetlenül attól, ki vezetett.

A módosítás elsődleges célja az, hogy megszüntessék azt a kibúvót, amellyel sok autótulajdonos él, amikor lefényképezik autóját, de a vezetőt nem tudják azonosítani.

A tulajdonosok ilyenkor szokták azt nyilatkozni a rendőrségnek, hogy közeli hozzátartozójuk volt a sofőr, akire nem köteles terhelő vallomást tenni, megnevezni őt. Ezekben az esetekben a jármű tulajdonosát vagy üzemben tartóját fogják kötelezni a bírság megfizetésére.

Az államtitkári egyeztetésen lévő javaslat érdekessége azonban az, hogy a kormány szándéka szerint a tulajdonost akkor is megbüntetnék, ha a más által vezetett autóját megállítják a rendőrök, megállapítják a sofőr személyazonosságát, és meg is bírságolják az illetőt, közölte a kormányszóvivő.

A kormány várhatóan jövő szerdán tárgyal a tervezetről, mondta Budai Bernadett.

A bírság felső tétele eredetileg 800 ezer forint lett volna, és csütörtök napközben is volt 400, illetve 500 ezer forintról szóló variáció a sajtóban. Végül 300 ezer forint került a kormányközi egyeztetésre.