Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ezerhétszáz tonna lőszer robbant fel Ukrajnában

2003.10.11. 13:57
A hatalmas mennyiségű lőszer Kelet-Ukrajnában egy katonai raktárban kiütött tűz miatt robbant fel pénteken. A tüzet szombat reggelre sikerült eloltani, egy tiszt és egy tizenötéves lány megsérült, egyéb személyi sérülés nem történt, lakóépületben - a szakszerű tárolásnak köszönhetően - nem keletkezett kár.
Ezerhétszáz tonna lőszer robbant fel a kelet-ukrajnai Artemivszk város katonai raktárában, ahol hegesztés közben, valószínűleg a munkavédelmi előírások megszegése miatt tűz ütött ki.

A péntek délben kezdődött és a szombat kora reggeli órákig tartó robbanásokban két ember, egy tiszt és egy 15 éves kislány, sebesült meg. A környéken lakó 1500 embert átmenetileg biztonságosabb helyre költöztettek át - jelentette be szombaton Kijevben Hrihorij Reva, a rendkívüli helyzetek minisztere.

A lőszerraktárban 10-17 helyiség porig égett. A felrobbant óriási lőszermennyiség 30 vasúti kocsi hasznos terhének felel meg. A tüzérségi lövedékek 3-4 kilométeres körzetben csapódtak be.

A katonai terület megtisztítása és a pusztítás nyomainak eltűntetése több heti munkát igényel. A lövedékeket szabályszerűen tárolták, lakónegyedek irányába nem repültek - közölte a Donyeck megyei közigazgatási hivatal.

A péntek esti órákban 50 tűzoltó brigád dolgozott a lángok oltásán az épületben, ahol 31 ezer robbanófej nélküli rakétát is őriztek.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a volt Szovjetunió területén 2000 óta legkevesebb 10 esetben történt súlyos robbanás lőszerraktárakban. Szakértők arra gyanakszanak, hogy a tüzet gyakran maguk a katonák okozzák, így palástolva el a lőszerlopásokat.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft