Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ismét megrongálták a pozsonyi Petőfi-szobrot

2004.10.12. 09:32
Tavalyi felújítása óta immár harmadik alkalommal rongálták meg azt a Petőfi-szobrot, amit még 1911-ben állítottak fel Pozsonyban, de csak tíz évig állhatott méltó helyén.
Ismét megrongálták Petőfi Sándor pozsonyi emlékművét, ezúttal a tavaly felújított szobor kezében levő kard markolatát törték le.

#alt#
A megrongált szobor
fotó: Új Szó
A pozsonyi sétatéren 1911-ben felállított, majd tíz év múltán lebontott szobor évtizedekig egy istállóban hevert. A második világháború után ismét felállították, de olyan lakatlan helyen, ahol rendszeresen ki volt téve a vandalizmusnak.

A pozsonyi magyarok néhány éve a védettebb Medikus-kertben találtak helyet az emlékműnek. A magyar és a szlovák kormány anyagi segítségéből és közadakozásból a szobrot felújították, majd tavaly március 15-én felállították.

Nem csak Petőfi szobrát rongálták meg

A szobrot azóta itt is háromszor megrongálták, legutóbb majdnem pontosan egy éve, és akkor is a kard markolatát törték le. Az Új Szó szlovák magyar nyelvű lap beszámolója szerint a rongálónak az éjszaka folyamán kellett betörnie a nappal őrzött Medikus kertbe, és létrát kellett használni, mivel a szobor elég magas.

A legújabb rongálást a szoborbizottság egyik tagja fedezte fel, úgy, hogy miután vasárnapra virradóra a Pozsonyhoz közeli Somorján összetörtek egy köztéren álló egyházi szoborcsoportot, rossz érzéssel elment megnézni, vajon a Petőfi szobornak nem esett-e bántódása, amikor kiderült, valaki ismét letörte a kardmarkolatot. A bizottság ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.