Auguszta
-4 °C
2 °C

Tűzparancs a brazil drogszállító gépekre

2004.10.17. 09:45
Vasárnap életbe lépett az a törvény Brazíliában, amely engedélyezi a légierőnek, hogy figyelmeztetés után tüzet nyisson, bármely azonosítóval nem rendelkező repülőre. A törvény beharangozása óta azonban a regisztrálatlan gépek száma nem csökkent, sok farmer csak az adózást szeretné elkerülni az azonosító beszerzésének elmulasztásával.
Vasárnaptól törvény rendelkezik arról, hogy a brazil légierő lelőhet bármely, drogszállítás miatt gyanúsnak tartott repülőgépet légterében, adta hírül a BBC.

A brazil kormányzat szerint ez az egyetlen lehetőség arra, hogy leállítsák az országon keresztül folyó nagy mennyiségű kokain csempészését és helyi értékesítését.

A brazil védelmi miniszter, Jose Viegas a részletekről elmondta, minden repülőt figyelmeztetnek. A vadászgép pilótájának nyolc figyelmeztető lépést (például figyelmeztető lövések) kell megtennie, mielőtt tüzelni kezd.

A tűzparancsot a légierők parancsnokának kell kiadnia. A kormányzat ugyanakkor figyelmeztetett arra is, akkor is kiadják a tűzparancsot a kábítószert szállító gépek ellen, ha gyermek utazik a fedélzeten.

Naponta még mindig 12 gép repül

Bár a törvény széles nyilvánosságot kapott az elmúlt hónapokban, az azonosítóval nem rendelkező repülők száma még mindig napi tizenkettőre rúg, vagyis egyáltalán nem csökkent. Az ilyen gépek legtöbbje olyan farmerek tulajdonában áll ugyanis, akik - vélhetően az adózást kikerülendő - nem regisztrálták hivatalosan repülőjüket.

Brazília a kolumbiai kokain egyik legfontosabb tranzitországa, köszönhetően az Amazonas-vidéki lakatlan őserdőknek, amelynek ellenőrzésével a rendőrség nem tud megbirkózni.

Hasonló intézkedés jelenleg Kolumbiában van még érvényben Dél-Amerikában; Peru azután vont vissza egy hasonló törvényt, hogy a légierő véletlenül lelőtte egy kislányával utazó amerikai misszionárus repülőjét három évvel ezelőtt.