Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Sziú törzsfőnök a sztriptízbár ellen

2004.10.17. 16:18
Perrel fenyegette meg a világhírű, erotikus showiról ismert Crazy Horse kabarét egy sziú törzsfőnök, mert Őrült Ló nevű legendás hősük nevét "bitorolja". Az ügyben eljáró Red Cloud szavai nem üres fenyegetés, egyszer már nyertek pert egy sörmárka ellen.
Egy sziú törzs azt követeli a világhírű Crazy Horse (Őrült Ló) nevű párizsi, erotikus műsorokat bemutató kabarétól, hogy ne bitorolja többé a törzs 1877-ben eltűnt legendás alakjának, Őrült Lónak a nevét, adta hírül a France 2 tévécsatorna.

A sziúk képviseletében Párizsba látogató Alfred Red Cloud (Vörös Felleg) törzsfőnök követelését levélben juttatta el a Crazy Horse igazgatóságának, mielőtt hazatért volna az Egyesült Államokba. Red Cloud egy, az észak-amerikai indiánok kultúráját bemutató fesztiválra érkezett Franciaországba, Vincennes-ba.

A sziú törzs követelése nem teljesen reménytelen, egy amerikai sörmárka nevének megváltoztatását ugyanis egyszer már elérték, akkor bíróság mondta ki, hogy "Az eredeti Őrült Ló malátalikőr" nevű sört nem lehet árusítani ezen a néven. Hornell Brewing cégtulajdonost a bíróság 150 ezer dollár megfizetésére ítélte.

A kabarénak szóló levelet Őrült Ló nagybátyjának, Kicsi Sólyomnak leszármazottja, Harvey White Woman (Fehér Nő) írta, aki Red Cloudot bízta meg a levél kézbesítéssel.

Csak a névváltoztatáshoz ragaszkodnak

A hagyományos tolldíszt, de nyugati ruhát viselő Red Cloud újságírók gyűrűjében számolt be arról, hogyan értesültek a televízióban a párizsi kabaré létezéséről, és mennyire felháborodtak azon, hogy indián tolldíszben meztelenkedő táncosnőket láttak a képernyőn.

"Családom minden olyan esetben megtámadva érzi magát, amikor kultúránkat a tisztelet teljes hiányával kezelik. Számunkra az asszonyok szentek. Ez az, amit nemzedékek óta őrzünk" - jelentette ki.

Red Cloud elmondta, nem akarják bezáratni a helyet, csak a névváltoztatáshoz ragaszkodnak. "Ha a levelemre nem kapok választ, csak egyszer fogok újra eljönni, de akkor már más törzsfőnökökkel együtt, és jogi úton fogjuk érvényesíteni akaratunkat" - jelentette ki Red Cloud.

A Crazy Horse részéről egyelőre nem kommentálták a történteket.