Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Rácz Jenő szervezetének sikerült ellenanyagot termelnie

2005.10.19. 17:20
Pozitívnak bizonyult a madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete, a beoltott emberek vére ellenanyagot termelt - jelentette be az elsődleges eredményekre hivatkozva Rácz Jenő egészségügyi miniszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Kínában és Oroszországban újabb területeken bukkant fel a vírus.

A miniszter a madárinfluenza emberre is veszélyes vírusából, a H5N1-ből kapott injekciót két héttel ezelőtt. Rácz Jenő immunrendszer ellenanyagot termelt, most már képes ellenállni a madárinfluenzának, de ez nem azt jelenti, hogy egy járvány esetén nem kéne újra beoltani.

Térkép a járvány terjedéséről

A H5N1-es vírus ugyanis akkor jelent igazi veszélyt, ha mutálódik, és képes lesz emberről emberre cseppfertőzés útján terjedni. Ebben az esetben új vakcinát kell kifejleszteni a már mutálódott vírusból. Mivel az emberről emberre terjedő mutáns vírus még nem létezik, így oltóanyag sincs ellene.

Az oltóanyag fejlesztése során szerzett tapasztalat segítségével a mutáció felbukkanása után gyorsabban lehet majd kifejleszteni a ténylegesen használható vakcinát. A kísérleti vakcina nem kerül közforgalomba, nem használják fel az utazók oltására sem, csupán az influenzavakcina gyártásában és ellenőrzésében résztvevő személyek oltását végzik el vele.

Amit a madárinfluenzáról soha nem mert megkérdezni >>

A végső, hivatalos eredmény péntekre várható - a miniszteren kívül beoltott száz személy ellenőrzése után.

Újabb fertőzések Kínában, Romániában és Oroszországban

A kínai Belső-Mongolóiában 2600 szárnyast ölt meg a madárinfluenza, jelentette a Xinhua hírügynökség. A járvány a régió fővárosában, Hohhotban ütötte fel a fejét. Kínában már több tartományban pusztított a kór, legutóbb augusztusban Tibetben ölt meg 133 állatot. A hohhoti körzetben 10 ezer szárnyast tartanak, ezeket valószínűleg lemészárolják.

Romániában és Oroszországban újabb területein mutatták ki a madárinfluenza H5N1 típusú vírusát. Oroszországban Moszkvától 300 kilométerre délre fekvő Tula környékén elhullott madarakból, Romániában a Duna-deltában lévő Maliuc faluban egy kaácsból és egy hattyúból vett mintákat találták pozitívnak.

Tulában hat fertőzött jandovkai baromfiudvarban péntek óta 220 csirke, kacsa és liba hullott el a 493-ból. Mindamellett a járvány feltartóztatására leölik a falu összes háziszárnyasát, vagyis mintegy háromezer baromfit.

Oroszországban júliusban azonosították a madárinfluenza H5N1-es típusát. Ez emberre is átterjedhet, bár ilyen eset még nem volt az országban. A fertőzés eddig hat nyugat-szibériai és uráli régióra, jelesül a Cseljabinszki, az Omszki, a Tyumenyi, a Novoszibirszki, a Kurgani és az Altaji területre terjedt ki. Igaz, a felügyelet szerint ezek közül szerdára csak a Kurgani és a Novoszibirszki területen maradtak fenn járványgócok.