Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Halott magyar turista Pakisztánban

2003.10.20. 12:30
Holttan találtak egy magyar férfit a Nangaparbat, a világ egyik legmagasabb hegycsúcsa lábánál. Egy pakisztáni lap szerint "Jánosnál" megtalálták az útlevelét. A külügyminisztérium egyelőre nem tud közelebbit az esetről.
Holtan találtak egy magyar turistát Pakisztánban a Nangaparbat, a világ egyik legmagasabb hegycsúcsa lábánál. A férfi holttestét pénteken fedezték fel, de erről csak vasárnap adtak hírt. A halál oka még nem ismert, de a férfi fején szemmel látható sérülések vannak - jelentette az AP amerikai hírügynökség vasárnap este Gilgit himalájai város hatóságaira hivatkozva.

Egy pásztor értesítette a rendőrséget a 8126 méteres hegy lábánál fekvő bázistáborban. Helyi illetékesek szerint a fiatalember október 14-én, egyedül és túrafelszerelés nélkül érkezett a térségbe, és két nappal később halhatott meg.

A "Gyilkos Hegy"
A 8125 méter magas Nanga Parbatot Gyilkos Hegynek is nevezik. Habár a 14 nyolcezer méter feletti hegy listáján a Nanga Parbat csupán a nyolcadik, mégis itt vesztette életét a legtöbb hegymászó. Klímája, mivel a Himalája első vonulatában helyezkedik el, kiszámíthatatlan. Ugyanezen okból viszonylag könnyen, néhány napos gyaloglással megközelíthető, így tapasztalatlan turisták is eljuthatnak a hegy lábáig. A nem kellően felkészített szervezetre akár a 4500-5000 méteres magasság is veszélyes lehet. További veszélyforrást jelentenek a rendszeres kőhullások, és a hegyek közt lakó, felfegyverzett pásztortörzsek.
A www.paktribune.com által Jánosként emlegetett turista holttestére a Persing nevű település közelében bukkantak. A férfinél megtalálták útlevelét is. A 27 éves férfi tetemét először az Astore kórházba szállították, hogy megállapítsák a halál okait, onnan azonban továbbirányították egy másik kórházba, ahol megfelelőbbek a körülmények a vizsgálatok elvégzésére. A boncolás után, illetve a rendőrségi eljárás befejeztével a pakisztáni hatóságok átadják a holttestet az iszlamabadi magyar nagykövetségnek.

Az Index érdeklődésére a Külügyminisztériumban elmondták, hogy az útlevél tulajdonosa október elején lépett Pakisztán területére. Az útlevélben szereplő adatok alapján kapcsolatba léptek egy magyar hölggyel, akinek fia Pakisztánba utazott, és pár napja adott utoljára életjelt magáról. A Külügyminisztérium illetékese hozzátette, a szerencsétlenül járt férfi valószínüleg balesetet szenvedett, de biztosat a vizsgálatok lezárultáig nem tud mondani.

Megkeresésünkre az iszlamabadi magyar nagykövetség tanácsosa csupán megerősíteni tudta az eddig szerzett információkat, további részletekkel azonban - hivatkozva az elhunyt, és hozzátartozói személyiségi jogaira - nem szolgált. Elmondása szerint a boncolás még folyik, a rendőrségi eljárás sem zárult még le.