Gusztáv
-4 °C
1 °C

Újabb feljelentés a gyermekeit nem oltató anya ellen

2005.10.19. 16:00
A fertőzésveszély miatt egy iskolába sem tudta beiratni fiúkat az a házaspár, amelyik - egészségügyi kockázatokra hivatkozva - nem vitte el 4 gyermekét a kötelező oltásokra. Mivel a fiúnak iskolába kéne járnia, a gyámhivatal feljelentette őket.

Feljelentést tett a szentesi gyámhivatal egy négygyermekes anya ellen, mert gyermeke értelmi fejlődését veszélyeztette azzal, hogy nem járatta iskolába. A család megtagadta a kötelező oltások beadását a gyermekeiknek, ezért nem vették fel a hét éves Dávidot az iskolába, írja a Délmagyarország szerdai száma.

Az ÁNTSZ fenyegette az iskolákat?

A neve elhallgatását kérő édesanya az MTI-nek elmondta, sikertelenül próbálta tavaly óvodába járatni két gyermekét, az iskolákkal pedig idén április óta próbálkoznak.

A kisfiú tanulási képességét felmérő vizsgálatok során megállapították iskolaérettségét; több intézmény is ígéretet tett felvételére, ám ezeket később sorra visszavontak.

Szavai szerint az egyik iskolában augusztusban azt a választ kapta, hogy az önkormányzat és az ÁNTSZ közös levelet juttatott el minden szentesi iskolának, hogy amennyiben felveszik a gyereket, megvonnak az intézménytől minden önkormányzati támogatást.

Féléves kálvária után sikerült elintézni, hogy a kisfiú szerdától az egyik szentesi iskola magántanulója.

A házaspár szerint kockázatosak a kötelező oltások

Az ügy előzménye, hogy márciusban kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőeljárás indult az anya ellen azért, mert nem adatta be gyermekeinek a kötelező védőoltásokat, csak a tüdőgümőkór ellenit.

Akkor az anya úgy nyilatkozott, hogy tanulmányozta a szakirodalmat, mérlegelte az oltások lehetséges szövődményeinek, egy lebénulásnak, illetve maguknak a betegségeknek a következményeit, és a férjével közösen úgy döntöttek, hogy az injekciókat nem adatják be.

Szombathelyiné Tóth Júlia, a szentesi gyámhivatal vezetője az MTI-vel azt közölte: a tanköteles gyermek iskolába íratásának elmaradása miatt tettek feljelentést. A nyomozás elrendeléséről a legújabb fejlemények ismeretében a rendőrség dönt majd.