Mátyás
-6 °C
1 °C

Meghalt a dilis maffiafőnök

2005.12.20. 17:26
Meghalt a börtönben Vincent "the Chin" Gigante volt New York-i maffiafőnök, aki úgy próbálta elkerülni a börtönt, hogy szellemi fogyatékosnak tettette magát.

Keddi lapbeszámolók szerint a "don" hétfőn halt meg 77 éveskorában a Missouri állambeli Springfield börtönkórházában.


Gigante fiatalon és 1997-es letartóztatásakor

A sajtóban fura keresztapaként ("the Oddfather") is emlegetett Gigante a Genovese családot irányította. 2003-ban elismerte, hogy hosszú éveken át szimulálta a hibbant, de ártalmatlan szerencsétlent, hogy megtévessze a bűnüldöző szerveket és elkerülhesse a börtönt.

Nem hittek neki

Volt, amikor pizsamában vagy fürdőköpenyben, papucsban andalgott Greenwich Village utcáin és úgy tett, mint aki azt sem tudja, fiú-e vagy lány és hol jár egyáltalán. A rendőrök egyszer a zuhany alól húzták ki meztelen, nyitott esernyővel.

Éveken át tartó erőfeszítése ellenére 1997-ben 12 évre ítélték zsarolás, gyilkosságra szőtt összeesküvés és hasonló vádak alapján az ország egyik leghatalmasabb és legveszedelmesebb bűnözőjét, akinek meghatározó befolyása volt a maffiózók csúcsszervében, a döntőbíráskodó Bizottságban.

Az elitmaffia

A The New York Times keddi száma szerint a Genovese családot a nyolcvanas években és a kilencvenes évek első felében az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei - az amerikai elitegyetemek nevét használva - a bűnözők Borostyánligájának nevezték.

Gigante ravaszságáról elismerően nyilatkozott a 2002-ben ugyancsak börtönben meghalt John Gotti, a Gambino család feje is, noha az ellenfele volt.

A védőügyvédek Gigante perében azt állították, hogy védencük már vagy húsz éve beszámíthatatlan, intelligenciahányadosa jóval az átlag alatt van, és már a maffiával kapcsolatba hozni is nevetséges, nem hogy a hatalmas bűnszövetkezet vezetésével vádolni.